"Pri nas jih le malo, zato nas tak dogodek zelo potre"

Foto: Tomaž Mihelič Velika uharica
Dan pred božičem sta dva lovca LD Mislinja na krut način ubila zavarovano sovo veliko uharico. Policija primer preiskuje.
Oglej si celoten članek

Decembra so bili na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dops) seznanjeni s primerom nezakonitega uboja zavarovane sove velike uharice (Bubo bubo). Lovca LD Mislinja sta z zračno puško najprej ustrelila, nato pa še s palico pokončala našo največjo sovo. O tem krutem dejanju sta bila obveščena tudi Zavod za gozdove Slovenije ter Lovska družina Mislinja.

Primer soo prijavili na policijsko postajo Slovenj Gradec. Preiskava na policiji še poteka.

Brezvestana lovca sta s tem krutim dejanjem kršila 342. člen Kazenskega zakonika, kjer je takšno dejanje opredeljeno kot kaznivo dejanje, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Lovca sta kršila tudi Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah ter Zakon o ohranjanju narave, so sporočili iz društva. 

Pri nas gnezdi le okrog sto parov

Velika uharica je naša največja sova, ki čez krila meri do 180 cm. V Sloveniji je maloštevilna vrsta, pri nas gnezdi okoli 100 parov, zato je vsak ubit osebek velika izguba za vrsto.

"V Sloveniji vlagamo veliko napora v varstvo te redke vrste. V akciji Varuhi velike uharice sodeluje veliko srčnih ljudi, ki individualno skrbijo za varstvo njenih gnezdišč po vsej Sloveniji, zato nas tak dogodek še toliko bolj potre. Škoda je, da bi se pozitivna dejanja, ki jih lahko človek naredi za naravo izničila na tak način," je dejal Tomaž Mihelič, vodja kampanje Varuhi velike uharice pri DOPPS:.

Ob tem žalostnem dogodku bi želeli sporočiti, da se v Sloveniji primeri nezakonitega lova ubijanja ptic očitno dogajajo pogosteje kot smo predvidevali doslej. Primere je izredno težko odkriti saj se dogajajo zelo razpršeno. Poleg tega takšna dejanja med ljudmi pogosto niso prepoznana kot prekršek, ki bi ga bilo potrebo prijaviti. Zato v društvu pozivajo vse ljubitelje ptic in narave, da ob zaznavi suma nezakonitega ubijanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • ode
    20:14 24. Januar 2019.

    V vasi Spodnji Tuštanj živi 84 letni kmet ali bolje, šintar, ki že celo življenje v okolici svoje kmetije lovi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.