Vizita za živali
746 ogledov

"Pri nas jih le malo, zato nas tak dogodek zelo potre"

Velika uharica Tomaž Mihelič
Dan pred božičem sta dva lovca LD Mislinja na krut način ubila zavarovano sovo veliko uharico. Policija primer preiskuje.

Decembra so bili na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dops) seznanjeni s primerom nezakonitega uboja zavarovane sove velike uharice (Bubo bubo). Lovca LD Mislinja sta z zračno puško najprej ustrelila, nato pa še s palico pokončala našo največjo sovo. O tem krutem dejanju sta bila obveščena tudi Zavod za gozdove Slovenije ter Lovska družina Mislinja.

Primer soo prijavili na policijsko postajo Slovenj Gradec. Preiskava na policiji še poteka.

Brezvestana lovca sta s tem krutim dejanjem kršila 342. člen Kazenskega zakonika, kjer je takšno dejanje opredeljeno kot kaznivo dejanje, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Lovca sta kršila tudi Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah ter Zakon o ohranjanju narave, so sporočili iz društva. 

Pri nas gnezdi le okrog sto parov

Velika uharica je naša največja sova, ki čez krila meri do 180 cm. V Sloveniji je maloštevilna vrsta, pri nas gnezdi okoli 100 parov, zato je vsak ubit osebek velika izguba za vrsto.

"V Sloveniji vlagamo veliko napora v varstvo te redke vrste. V akciji Varuhi velike uharice sodeluje veliko srčnih ljudi, ki individualno skrbijo za varstvo njenih gnezdišč po vsej Sloveniji, zato nas tak dogodek še toliko bolj potre. Škoda je, da bi se pozitivna dejanja, ki jih lahko človek naredi za naravo izničila na tak način," je dejal Tomaž Mihelič, vodja kampanje Varuhi velike uharice pri DOPPS:.

Ob tem žalostnem dogodku bi želeli sporočiti, da se v Sloveniji primeri nezakonitega lova ubijanja ptic očitno dogajajo pogosteje kot smo predvidevali doslej. Primere je izredno težko odkriti saj se dogajajo zelo razpršeno. Poleg tega takšna dejanja med ljudmi pogosto niso prepoznana kot prekršek, ki bi ga bilo potrebo prijaviti. Zato v društvu pozivajo vse ljubitelje ptic in narave, da ob zaznavi suma nezakonitega ubijanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 20:14 24.januar 2019.

    V vasi Spodnji Tuštanj živi 84 letni kmet ali bolje, šintar, ki že celo življenje v okolici svoje kmetije lovi in ubija ptice ujede. V košaro iz tanjke žične mreže zapre živega piščanca, na vrhu pa postavi past za lisice. ...prikaži več Ko ujeda z iztegnjenimi nogami pikira na piščaca, ji past odseka obe nogi ali pa jo praktično z čeljustmi prepolovi in takoj ubije.