Nas mucke s tem prosijo za pozornost?

Foto: Profimedia Mačka
Večina mačjih ljubljenk se rada mucka oziroma drgne ob naše noge.
Oglej si celoten članek

Včasih se zdi, kot da so nas prišle s tem le opozoriti nase ali da se že dolgo nismo spomnili nanje. Zdi se, kot da bi prosile za pozornost. Pa je res tako?

A mačke to počnejo predvsem zato, da nas označijo s svojim vonjem. Polne so žlez, prek katerih se izločajo feromoni, ki jih mucke dobro vohajo in prepoznajo. Največ žlez imajo ob čeljusti, na licih, na osnovi repa in na tačjih blazinicah. Feromone uporabljajo, da se med seboj sporazumevajo, se medsebojno pomirjajo, z njimi pa branijo tudi svoje območje. Ne drgnejo se le ob ljudi, ampak tudi ob razne predmete in druge živali, celo ob pse.

Kaj sporočajo

Feromoni, ki se sproščajo iz žlez okoli ust, so praviloma namenjeni medsebojnemu pomirjanju in prijateljskem povezovanju. Če se mačka ob vas dregne z glavo, so njeni nameni ljubeči in s tem kaže povezanost in prijateljstvo. Z drgnjenjem nas prekrije s svojim vonjem in se zaradi tega počuti bolj povezane z nami. Z vonjem pa prekrije tudi predmete v njeni okolici in se tako počuti dosti bolje. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.