Vizita za živali > Novice
1436 ogledov

Nas mucke s tem prosijo za pozornost?

Mačka
Večina mačjih ljubljenk se rada mucka oziroma drgne ob naše noge.

Včasih se zdi, kot da so nas prišle s tem le opozoriti nase ali da se že dolgo nismo spomnili nanje. Zdi se, kot da bi prosile za pozornost. Pa je res tako?

A mačke to počnejo predvsem zato, da nas označijo s svojim vonjem. Polne so žlez, prek katerih se izločajo feromoni, ki jih mucke dobro vohajo in prepoznajo. Največ žlez imajo ob čeljusti, na licih, na osnovi repa in na tačjih blazinicah. Feromone uporabljajo, da se med seboj sporazumevajo, se medsebojno pomirjajo, z njimi pa branijo tudi svoje območje. Ne drgnejo se le ob ljudi, ampak tudi ob razne predmete in druge živali, celo ob pse.

Kaj sporočajo

Feromoni, ki se sproščajo iz žlez okoli ust, so praviloma namenjeni medsebojnemu pomirjanju in prijateljskem povezovanju. Če se mačka ob vas dregne z glavo, so njeni nameni ljubeči in s tem kaže povezanost in prijateljstvo. Z drgnjenjem nas prekrije s svojim vonjem in se zaradi tega počuti bolj povezane z nami. Z vonjem pa prekrije tudi predmete v njeni okolici in se tako počuti dosti bolje. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.