Nov družinski član - tako se boste odločili pravilno

Foto: KD Nova Gorica KD Nova Gorica Foto: KD Nova Gorica KD Nova Gorica Foto: KD Nova Gorica KD Nova Gorica Foto: KD Nova Gorica KD Nova Gorica
Izbira pravega psa in njegova vzgoja nista enostavni. A s strokovno pomočjo boste v vaš dom pripeljali primernega psa in ga vzgojili v popolnega sopotnika.
Oglej si celoten članek

Na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali bo z nami tudi Kinološko društvo Nova Gorica. Od 10. do 20. ure jih boste lahko obiskali na njihovo stojnici, kjer vas bodo prijazno pozdravili tudi štirinožni šolarji. Dopoldne pa bodo predstavili tudi nekaj svojih tečajev, med drugim poslušnost in nekaj vaj iz rally obedienca.

Letošnji Festival za ljubitelje živali, ki ga naša medijska hiša v sklopu Dežele prijateljev organizira skupno z radiem Robin, ki bo v bližini imel Robin Hood festival s pravljičnimi deželami, in občino Nova Gorica, bo 2. junija v Novi Gorici. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na 9. junij.

Tudi pasja plaža Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici

Pasjeljubci, ki jim je pomembno prijetno sožitje ljudi in psov

Kinološko društvo Nova Gorica je bilo ustanovljeno v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja pod imenom Društvo za vzrejo športnih in družbenih psov Nova Gorica. Od leta 2000 deluje pod imenom KD Nova Gorica, leta 2010 pa je društveno vadišče doživelo temeljito prenovo z novo razsvetljavo, novim kanalizacijskim sistemom, vodno napeljavo.

Smo skupina ljudi, pasjeljubci, ki se trudimo kar najbolje podajati svoje znanje naprej, da s svojim zgledom lahko prepričamo vse tiste, ki psom niso naklonjeni, da je sožitje s psi prijetno in koristno.
- Ema Troha, KD Nova Gorica

Foto: KD Nova Gorica KD Nova Gorica

V Društvu trenutno deluje okoli 70 članov, za šolanje psov skrbi sedem inštruktorjev. Različni tečaji (mdr. mala šola, šola za najstnike, osnovna šola, rally obedience) potekajo med tednom popoldne ali po dogovoru. Na inštruktorje pa se lahko pasjeljubci obrnejo že prej, pred nakupom ali posvojitvijo psa. Izbira pravilne pasme za posameznika, družino ali starejše je lahko zelo zapletena. Pomembno je, da imate na razpolago čim več informacij in se za pasmo ne odločite le na podlagi izgleda psa, saj si lahko tako nepotrebnem ustvarite težave. Kinologi vam bodo lahko pomagali z veliko pomembnimi informacijami, ki vam bodo odločitev olajšale.

Za pomoč pri izbiri ustrezne pasme potrebujemo veliko podatkov – živi oseba ali družina v hiši, stanovanju, v mestu ali na vasi, ima oz. imajo vrt ali ne, želi oz. želijo velikega ali majhnega psa, kdo se bo z njim pretežno ukvarjal, koliko so stari otroci, želi oz. želijo dolgodlakega (potrebuje frizerja in veliko več negovanja dlake) ali kratkodlakega… skratka več podatkov in dolg pogovor.
- Ema Troha, KD Nova Gorica

Izbira neprimerne pasme je tudi ena od najpogostejših težav, s katerimi se, po izkušnjah kinologinje Eme Troha iz KD Nova Gorica, srečujejo lastniki. Zelo pomembno je, da se lastniki za vpis v šolo ne odločijo šele tedaj, ko težave nastopijo. Šolanje se naj začne z malo šolo, kjer strokovnjaki lastnike učijo navezovanje s psom, osnovne ukaze, kot so pridi", "sedi" in "prostor" ter pravilno igranje s psom. Osnovne ukazi, kot je tudi odpoklic, je lažje učiti mladiča, zato je pomembno, da z učenjem začnemo, ko se nam pridruži nov štirinožni član družine.

Pri učenju odpoklica moramo biti psu zelo zanimivi mi. Lažje je odpoklic naučiti mladička, ker mu sami damo začetno osnovo, pri starejšemu psu je težje, ni nemogoče, vendar je dolgotrajno in po navadi lastniki prej obupajo.
- Ema Troha, KD Nova Gorica

Foto: KD Nova Gorica KD Nova Gorica Pri vzgoji moramo biti vztrajni in zelo dosledni. "Kjer je 'ne', je vedno in povsod 'ne'," opozarja inštruktorka in dodaja, da se moramo zavedati, "da vsak pes zahteva čas in veliko dela. Vzgoja psa ni nekaj, kar bi lahko opravili čez noč in dobro socializiran in vzgojen pes lahko gre z vami kamorkoli, ne da bi vas pri tem skrbeli njegovi odzivi na druge ljudi, promet, predmete."

Kaj pa ko imamo mi vzgojenega psa in naletimo na nevzgojenega, agresivnega? "Posredovanje v sam napad ni priporočljivo, izogniti se moramo že samim situacijam. Če vidite psa, ki ni na povodcu nanj opozorite lastnika, če je v bližini, obrnite se in nadaljujte pot v drugo smer. Včasih pomaga, da psu z grobim oz. ukazovalnim glasom rečemo naj gre domov, svojega pa moramo imeti v bližini. Najbolje je, da ne hodite po istih poteh, kjer se vam je to že zgodilo, ker je velika verjetnost, da se bo spet in to z istimi psi," svetuje strokovnjakinja Ema Troha.

Za več informacij obiščite spletno stran KD Nova Gorica.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.