Nova služba: Vrane bodo po parkih pobirale smeti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Želijo pokazati, da nas narava lahko nauči skrbeti za okolje.
Oglej si celoten članek

Šest posebej usposobljenih vran bo od prihodnjega tedna v  francoskem zgodovinsko-zabaviščnem parku Puy du Fou v bližini mesta Nantes zadolženih za pobiranje smeti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Delavci parka so te sicer zelo inteligentne ptice naučili  pobiranja cigaretnih ogorkov in manjših smeti, trening pa je potekal tako, da si jim po tamkajšnjih parkih po nastavili posebne smeti. Ko vrana v smeti spusti cigaretni ogorek ali manjši kos smeti. Ko vrana v smeti spusti cigaretni ogorek ali manjši kos smeti, v zameno dobi priljubljeno ptičjo hrano.

"Cilj ni samo v čiščenju, saj so naši obiskovalci na splošno pozorni, da za seboj pustijo čisto. Želimo tudi pokazati, da nas narava lahko nauči skrbeti za okolje," je dejal vodja parka Nicolas de Villiers.

Kot je povedal, se vrane štejejo med "posebej inteligentne" in v pravih okoliščinah rade komunicirajo z ljudmi, odnos pa vzpostavljajo skozi igro.

Podobne opicam

Vrane, pa tudi druge ptice iz istoimenske družine ptic; krokarji, srake, kavke, šoje, veljajo za najpametnejše med pticami, pa ne samo to, veljajo celo za ene najbolj inteligentnih živali na tem svetu. 

Glava na pravem mestu Novi podatki o tem, kako zelo so inteligentne

Najnovejše raziskave so na primer pokazale, da imajo vrane razvito kognitivno sposobnost, tako imenovano "teorijo uma", kar pomeni, da vedo, kaj drugi vidijo in želijo. Podobno kot papige, imajo tudi ptice iz skupine vranov relativno velike možgane glede na velikost telesa, zadnje raziskave pa kažejo, da premorejo tudi veliko gostoto nevronov. Znanstveniki so tako ugotovili, da vrana premore vrsto kognitivnih sposobnosti, podobnih velikim opicam; to je načrtovanje prihodnosti, vzočno razmišljanje in teorija uma.

Vizita za živali Vrane imajo tudi nežnejšo plat


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.