Vizita za živali > Novice
499 ogledov

Nova služba: Vrane bodo po parkih pobirale smeti

Siva vrana Profimedias
Želijo pokazati, da nas narava lahko nauči skrbeti za okolje.

Šest posebej usposobljenih vran bo od prihodnjega tedna v  francoskem zgodovinsko-zabaviščnem parku Puy du Fou v bližini mesta Nantes zadolženih za pobiranje smeti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Delavci parka so te sicer zelo inteligentne ptice naučili  pobiranja cigaretnih ogorkov in manjših smeti, trening pa je potekal tako, da si jim po tamkajšnjih parkih po nastavili posebne smeti. Ko vrana v smeti spusti cigaretni ogorek ali manjši kos smeti. Ko vrana v smeti spusti cigaretni ogorek ali manjši kos smeti, v zameno dobi priljubljeno ptičjo hrano.

"Cilj ni samo v čiščenju, saj so naši obiskovalci na splošno pozorni, da za seboj pustijo čisto. Želimo tudi pokazati, da nas narava lahko nauči skrbeti za okolje," je dejal vodja parka Nicolas de Villiers.

Kot je povedal, se vrane štejejo med "posebej inteligentne" in v pravih okoliščinah rade komunicirajo z ljudmi, odnos pa vzpostavljajo skozi igro.

Podobne opicam

Vrane, pa tudi druge ptice iz istoimenske družine ptic; krokarji, srake, kavke, šoje, veljajo za najpametnejše med pticami, pa ne samo to, veljajo celo za ene najbolj inteligentnih živali na tem svetu. 

Siva vrana Glava na pravem mestu Vizita za živali Novi podatki o tem, kako zelo so inteligentne

Najnovejše raziskave so na primer pokazale, da imajo vrane razvito kognitivno sposobnost, tako imenovano "teorijo uma", kar pomeni, da vedo, kaj drugi vidijo in želijo. Podobno kot papige, imajo tudi ptice iz skupine vranov relativno velike možgane glede na velikost telesa, zadnje raziskave pa kažejo, da premorejo tudi veliko gostoto nevronov. Znanstveniki so tako ugotovili, da vrana premore vrsto kognitivnih sposobnosti, podobnih velikim opicam; to je načrtovanje prihodnosti, vzočno razmišljanje in teorija uma.

Vrana Vizita za živali Vrane imajo tudi nežnejšo plat


 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.