Ovca prepoznala Obamo

Foto: Univerza Cambridge
Foto: Univerza Cambridge
Ovce so si morale zapomniti obraze različnih znanih osebnosti.
Oglej si celoten članek

Študija na britanski Univerzi Cambridge je pokazala, da lahko ovce prepoznajo človeške obraze. Seveda je za to nujen trening, tako so ovcam večkrat pokazali fotografije ljudi, za namene raziskave, zelo znanih osebnosti. 

Ovce so si morale zapomniti obraze zvezdnikov, kot so igralec Jake Gyllenhaal, igralka Emma Watson, nekdanji ameriški predsednik Barack Obama in BBC-jeva novinarka Fiona Bruce.

Ko se je ovca približale zaslonu, na katerem je bila znana oseba, so jo nagradili s hrano. Ko so izbrale drugo fotografijo, se je oglasil alarm, ovce pa so ostale brez nagrade.

Po vaji so ovce izbrale večinoma fotografije teh slavnih ljudi, kar pomeni, da imajo enake sposobnosti pri prepoznavanju obrazov kot primati: "Dokazali smo, da so ovce sposobne prepoznavanja različnih obrazov in da jih dojemajo na podoben način kot opice ali ljudje," je povedala profesorica Jenny Morton, ki je vodila raziskavo.

Ovčji možgani kot pomoč pri prepoznavanju Parkinsonove bolezni

Po ugotovitvi, da lahko ovce identificirajo ljudi s fotografije, so jim raziskovalci postavili novo nalogo. Želeli so vedeti, ali lako identificirajo iste ljudi, vendar so bile fotografije prikazane iz različnih zornih kotov. Ugotovili so, da lahko, čeprav so bile pri prepoznavanju obrazov ob spremenjenih kotih 15 odstotkov manj uspešne, kar je po navedbah znanstvenikov primerljivo z rezultati, ki jih pri podobnih testih dosegajo ljudje.

Raziskovalci so na koncu želeli vedeti, ali lahko ovce prepoznajo fotografije svojih lastnikov. Njihove fotografije so bile prikazane na zaslonih skupaj s fotografijami neznanih obrazov. Ovce so jih prepoznale.

Omenjenjena raziskava je le del širše študije o možganskih motnjah. V znanstveni reviji Royal Society Open Science tako piše, da bodo študijo ovčjih možganov uporabili za spoznavanje nevrodegenerativnih bolezni, kot je na primer Parkinsonova bolezen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.