Vizita za živali > Novice
1219 ogledov

Ovca prepoznala Obamo

Univerza Cambridge
Ovce so si morale zapomniti obraze različnih znanih osebnosti.

Študija na britanski Univerzi Cambridge je pokazala, da lahko ovce prepoznajo človeške obraze. Seveda je za to nujen trening, tako so ovcam večkrat pokazali fotografije ljudi, za namene raziskave, zelo znanih osebnosti. 

Ovce so si morale zapomniti obraze zvezdnikov, kot so igralec Jake Gyllenhaal, igralka Emma Watson, nekdanji ameriški predsednik Barack Obama in BBC-jeva novinarka Fiona Bruce.

Ko se je ovca približale zaslonu, na katerem je bila znana oseba, so jo nagradili s hrano. Ko so izbrale drugo fotografijo, se je oglasil alarm, ovce pa so ostale brez nagrade.

Po vaji so ovce izbrale večinoma fotografije teh slavnih ljudi, kar pomeni, da imajo enake sposobnosti pri prepoznavanju obrazov kot primati: "Dokazali smo, da so ovce sposobne prepoznavanja različnih obrazov in da jih dojemajo na podoben način kot opice ali ljudje," je povedala profesorica Jenny Morton, ki je vodila raziskavo.

Ovčji možgani kot pomoč pri prepoznavanju Parkinsonove bolezni

Po ugotovitvi, da lahko ovce identificirajo ljudi s fotografije, so jim raziskovalci postavili novo nalogo. Želeli so vedeti, ali lako identificirajo iste ljudi, vendar so bile fotografije prikazane iz različnih zornih kotov. Ugotovili so, da lahko, čeprav so bile pri prepoznavanju obrazov ob spremenjenih kotih 15 odstotkov manj uspešne, kar je po navedbah znanstvenikov primerljivo z rezultati, ki jih pri podobnih testih dosegajo ljudje.

Raziskovalci so na koncu želeli vedeti, ali lahko ovce prepoznajo fotografije svojih lastnikov. Njihove fotografije so bile prikazane na zaslonih skupaj s fotografijami neznanih obrazov. Ovce so jih prepoznale.

Omenjenjena raziskava je le del širše študije o možganskih motnjah. V znanstveni reviji Royal Society Open Science tako piše, da bodo študijo ovčjih možganov uporabili za spoznavanje nevrodegenerativnih bolezni, kot je na primer Parkinsonova bolezen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.