Prepovedali razstavljanje in zbiranje perutnine in ptic

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
"Od konca oktobra 2016 se je po Evropi začel pojavljati nov podtip visoko patogene aviarne influence H5N8," opozarjajo z naše Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Oglej si celoten članek

Bolezen so pri prostoživečih pticah in perutnini oziroma pticah v ujetništvu potrdile Madžarska, Poljska, Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Danska, Švedska, Finska, Francija, Rusija in Ukrajina. Na Hrvaškem, v Švici, Romuniji in Srbiji se je do sedaj bolezen pojavila le pri prostoživečih pticah. Največ pojavov pri perutnini so zabeležili v Nemčiji in na Madžarskem. 

Foto: EPA Ptičja gripa bi se lahko vrnila, opozarjajo na ZN. "Državno središče za nadzor bolezni je zaradi navedene situacije sklenilo, da se v Sloveniji prepove razstave ter zbiranja perutnine in ptic," pravijo na Upravi. 

Priporočajo, da se perutnino zadržuje v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, krmljenje in napajanje perutnine pa naj bo v zaprtih oziroma v pokritih prostorih. Državno središče za nadzor bolezni odsvetuje tudi krmljenje prostoživečih vodnih ptic zaradi nepotrebnega koncentriranja ptic na posameznih mestih. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.