Vizita za živali > Novice
17 ogledov

Prepovedali razstavljanje in zbiranje perutnine in ptic

Race cesta Profimedias
"Od konca oktobra 2016 se je po Evropi začel pojavljati nov podtip visoko patogene aviarne influence H5N8," opozarjajo z naše Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Bolezen so pri prostoživečih pticah in perutnini oziroma pticah v ujetništvu potrdile Madžarska, Poljska, Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Danska, Švedska, Finska, Francija, Rusija in Ukrajina. Na Hrvaškem, v Švici, Romuniji in Srbiji se je do sedaj bolezen pojavila le pri prostoživečih pticah. Največ pojavov pri perutnini so zabeležili v Nemčiji in na Madžarskem. 

Ptičja gripa bi se lahko vrnila, opozarjajo na ZN. | Avtor: EPA EPA
"Državno središče za nadzor bolezni je zaradi navedene situacije sklenilo, da se v Sloveniji prepove razstave ter zbiranja perutnine in ptic," pravijo na Upravi. 

Priporočajo, da se perutnino zadržuje v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, krmljenje in napajanje perutnine pa naj bo v zaprtih oziroma v pokritih prostorih. Državno središče za nadzor bolezni odsvetuje tudi krmljenje prostoživečih vodnih ptic zaradi nepotrebnega koncentriranja ptic na posameznih mestih. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.