Prihodnje leto jih bomo morali cepiti 600.000

Foto: EPA
Foto: EPA
Veterinarske ambulante s koncesijo bodo od januarja do marca prihodnje leto proti bolezni modrikastega jezika cepile okrog 600.000 živali.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji so namreč avgusta potrdili drugi primer te bolezni, in sicer pri dveh ovcah na območju Ilirske Bistrice. Prvi primer so sicer potrdili lani novembra. 

Program cepljenja vključuje cepljenje vse govedi in drobnice proti bolezni modrikastega jezika. Govedo in koze se po navodilu proizvajalca cepiva cepijo dvakrat, ovce enkrat, so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Prvi krog cepljenja bo potekal od januarja do konca marca, junija pa bodo veterinarji izvedli drugi krog cepljenja. Na upravi ocenjujejo, da bo cepljeno okrog 600.000 živali.

Bolezen modrikastega jezika povzroča virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesih mušic. Virus se po naravni poti ne prenaša neposredno z živali na žival. Bolezen ni nevarna za ljudi oziroma se ne prenaša na človeka. Za bolezen so dovzetni samo prežvekovalci.

Prav tako bolezen ne vpliva na pogoje za trženje živil živalskega izvora. Veljajo pa določene omejitve glede premikov živali.

Na podlagi sklepov državnega središča za nadzor bolezni je uprava že avgusta določila območje z omejitvami zaradi pojava bolezni modrikastega jezika, in sicer to območje zajema celotno ozemlje Slovenije.

Bolezen je treba obvezno prijaviti, kar pomeni, da je treba vsak sak sum ali pojav bolezni takoj sporočiti najbližji veterinarski organizaciji ali območnemu uradu uprave za veterinarstvo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.