Vizita za živali > Novice
11 ogledov

Prihodnje leto jih bomo morali cepiti 600.000

Krave EPA
Veterinarske ambulante s koncesijo bodo od januarja do marca prihodnje leto proti bolezni modrikastega jezika cepile okrog 600.000 živali.

V Sloveniji so namreč avgusta potrdili drugi primer te bolezni, in sicer pri dveh ovcah na območju Ilirske Bistrice. Prvi primer so sicer potrdili lani novembra. 

Program cepljenja vključuje cepljenje vse govedi in drobnice proti bolezni modrikastega jezika. Govedo in koze se po navodilu proizvajalca cepiva cepijo dvakrat, ovce enkrat, so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Prvi krog cepljenja bo potekal od januarja do konca marca, junija pa bodo veterinarji izvedli drugi krog cepljenja. Na upravi ocenjujejo, da bo cepljeno okrog 600.000 živali.

Bolezen modrikastega jezika povzroča virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesih mušic. Virus se po naravni poti ne prenaša neposredno z živali na žival. Bolezen ni nevarna za ljudi oziroma se ne prenaša na človeka. Za bolezen so dovzetni samo prežvekovalci.

Prav tako bolezen ne vpliva na pogoje za trženje živil živalskega izvora. Veljajo pa določene omejitve glede premikov živali.

Na podlagi sklepov državnega središča za nadzor bolezni je uprava že avgusta določila območje z omejitvami zaradi pojava bolezni modrikastega jezika, in sicer to območje zajema celotno ozemlje Slovenije.

Bolezen je treba obvezno prijaviti, kar pomeni, da je treba vsak sak sum ali pojav bolezni takoj sporočiti najbližji veterinarski organizaciji ali območnemu uradu uprave za veterinarstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.