Pripravljena veterinarska zakonodaja

Foto: Profimedia Črna koza
V javni obravnavi so predlogi novel zakonov o veterinarskih merilih skladnosti, o zaščiti živali in o veterinarstvu.
Oglej si celoten članek

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) v javno obravnavo poslala tri zakone s področja veterinarstva, in sicer spremembe Zakona o veterinarskih merilih skladnosti, Zakona o zaščiti živali ter Zakona o veterinarstvu.

"Namen in cilj omenjene zakonodaje je izboljšanje pravne podlage in s tem možnosti učinkovitejšega obvladovanja vseh morebitnih tveganj, ki bi lahko ogrožala zdravje živali in ljudi pa tudi povzročala gospodarsko škodo," pojasnjujejo na upravi. 

Ukrepanje ob pojavu bolezni

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o veterinarskih merilih skladnosti predstavlja pravno podlago za ukrepanje ob pojavu bolezni živali. Zaradi sočasnega pojavlanja in širjenja različnih bolezni v naši bližini  kot so aviarna influensa, bolezen modrikastega jezika, afriška prašičja kuga, vozličasti dermatitis, osepnice ovac in koz, kuga drobnice in podobno, potrebujemo nujno sistem, ki bo omogočal hitro in učinkovito ukrepanje za preprečitev vnosa, širjenja ter nastanka gospodarske škode, ki jo pojavi lahko povzročijo.

Poleg tega bo zakon usklajen z zahtevami evropskih predpisov predvsem s pravno podlago za ukrepanje v nujnih primerih in predvsem glede pooblastil generalnemu direktrju UVHVVR za hitro odločanje in uvedbo vseh potrebnih ukrepov v primeru pojava ali grožnje nekaterih bolezni ali izrednih dogodkov na širšem območju RS.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali

Gre za tehnični popravek obstoječega Zakona o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 38/13 - UPB3) zaradi neustreznega prenosa Direktive 2010/63/EU o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene.

S strani Evropske komisije je Republika Slovenija prejela uradni opomin, zato bo za uskladitev z omenjeno Direktivo ustrezno popravljena nacionalna zakonodaja. Sprejet bo nov Pravilnik o pogojih za zaščito živali, ki se uporabljajo v postopkih in Zakon o spremembah zakona o zaščiti živali

Pomor Smrtonosno zdravilo za ovce in govedo

Dobrobit živali

"Dobrobit živali je področje v veterinarstvu, ki se intenzivno razvija," pojasnjujejo na Upravi. Slovenija je od vstopa v EU sprejela številne predpise s področja dobrobiti živali. Evropski predpisi, ki so bili sprejeti po letu 2005, vključujejo tudi zahteve glede strokovne in znanstvene podpore, pri izvajanju predpisov, v obliki nacionalnih referenčnih centrov za dobrobit živali.

Ker veterinarska dejavnost zaščite živali pred mučenjem in skrb za dobrobit živali ni vključena v mrežo javne veterinarske službe, je potrebno po njihovih navedbah Zakon o veterinarstvu dopolniti tako, da se le te, vključi kot dejavnosti javne veterinarske službe, ki se opravljajo v okviru mreže javne veterinarske službe. "Dopolnjuje se tudi del, ki določa, katere dejavnosti na podlagi koncesije lahko opravlja Nacionalni veterinarski inštitut (NVI)," dodajajo. 

Uprava bo predloge, pripombe in mnenja na omenjene zakonske spremembe sprejemala do 7. decembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.