Vizita za živali > Novice
1963 ogledov

Smrtonosno zdravilo za ovce in govedo

Jastreb Profimedias
V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je uporaba veterinarskega zdravila diklofenak v desetih letih povzročila izumrtje 99 odstotkov populacije štirih vrst jastrebov na indijski podcelini. Zdaj je uporaba tega zdravila dovoljena v Evropi, naravoslovci so ogorčeni.

"Populacije jastrebov po svetu so v upadu in Evropa je bila do nedavnega zanje varno zatočišče. Slednje se je drastično spremenilo, ko je bila pred tremi leti bila odobrena komercialna uporaba veterinarskega diklofenaka," opozarjajo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki je član mednarodne mreže BirdLife International. 

V odgovor na uporabo zdravila v Evropi je BirdLife International pričel mednarodno kampanijo v Španiji, na Portugalskem in v Italiji, ki cilja na prepoved uporabe zdravila, ki bi lahko izbrisalo evropske jastrebe. "Ne dovolimo, da se azijska katastrofa ponovi v Evropi," pozivajo.

1/4

Tako smrtonosno

Jastrebi so bili tisočletja vladarji neba indijske podceline, od Himalaje do južnega rta Šlinake ter od gorovja Hindukuš na zahodu, vse do gorovja Arakan na vzhodu. Njihova vladavina je imela po navedbah strokovnjakov z DOPPS-a tudi močan vpliv na kulturo in razvoj območja. "Prav zato je skoraj neverjetno, da se je vladavina jastrebov v južni Aziji tako tragično končala," dodajajo. 

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je uporaba veterinarskega zdravila diklofenak v desetih letih po njihovih podatkih povzročila izumrtje 99 odstotkov populacije štirih vrst jastrebov na indijski podcelini.

"To je statistika, ki jo je potrebno ponavljati in ponavljati, dokler se ta tragična resnica je zasidra globoko v naši zavesti. Vendar kaj to število v resnici pove? Razsežnost preprosto ilustrirajo števila. Konec osemdesetih let je bilo v Indiji 80 milijonov indijskih jastrebov (Gyps bengalnsis), danes pa jih najdemo le nekaj tisoč," pravijo. 

"Zdravilo se kupiči v truplih živine kot so na primer ovce in govedo, ki poginejo na prostem ali jih tja odvržejo. Jastrebi in druge ujede, ki se prehranjujejo z mrhovino, ta trupla pojedo, skupaj z njo pa v njih preide tudi diklofenak," nam je opsial Tilen Basle iz DOPPS-a. Dodaja, da diklofenak pri pticah povzroči akutno odpoved ledvic. 

Mednarodna kampanija 

Spomladi leta 2013 so v Španiji odobrili uporabo dveh zdravil za prašiče in govedo, ki vsebujeta diklofenak. BirdLife je od tistega trenutka spremljal in se boril proti uporabi v Evropi. Kljub temu je diklofenak sedaj legalen in komercialno dostopen v Španiji in Italiji, medtem ko so na Protugalskem vložili zahtevo za legalizacijo. V teh treh državah skupaj prebiva kar 95 odstotkov celotne populacije jestrebov v Evropi.

Samokontrola v tem primeru po navedbah DOPPS-a ni zanesljiva in varna rešitev: "Pojavljanje diklofenaka v samo enem odstotku trupel živine na prostem je v indijski podcelini praktično iztrebilo populacijo jastrebov. Po prepovedi uporabe zdravila se je izumiranje ustavilo."

Obenem pojasnjujejo, da obstajajo varnejše, enako učinkovite in cenovno primerljive alternative diklofenaku, ki nimajo negativnih posledic na jastrebe, živino in denarnico kmeta. Kampanjo lahko podprete TUKAJ

"Poziv je na ravni celotne EU in cilja predvsem na izrazitev politične volje, da se zdravilo prepove," dodaja Basle. Po njegovih besedah so nujno potrebne nove ureditve, povečana kontrola veterinarjev, boljše označevanje izdelkov in boljše informiranje: "Poziv cilja na EMA (The European Medicines Agency) in Evropsko komisijo."
 

Komentarjev 1
  • Avatar gujdek
    gujdek 23:00 11.november 2017.

    Pa valjda, da sem takoj podpisal. Te ptice so ja čistilci narave. Brez njih lahko nemudoma izbruhne kuga. Če bi pobrala samo kretene, me to ne bi motilo, a ta bolezen ne zna izbirati kretenov iz množice...

Sorodne novice