Še je čas za sajenje vrtnic

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Na sajenje vrtnic ni treba čakati pomladi.
Oglej si celoten članek

Prav zdaj v novembru lahko posejemo svoje najljubše vrtnice in si z njimi okrasimo vrt.

Pred sajenjem se dobro pozanimamo o vrsti vrtnice, ki si jo želimo. Če si izberemo vzpenjalko, jo moramo postaviti nekam, kjer bo imela oporo, za vrtnico pa vedno izberemo prostor zaščiten pred vetrom.

Sončna lega 

Posadimo jo na sončno mesto, ne bo ji pa ustrezalo premočno sonce, zato ji lahko omogočimo mesto z nekaj sence. Najbolje bo, če skopljemo luknjo in vanjo dodamo namensko zemljo za vrtnice. Vanjo posadimo vrtnico, ki smo jo predhodno namakali v vodi.  Jama naj bo dovolj globoka za vse korenine, cepilno mesto pa naj bo pet centimetrov globoko v zrmlji. To ne velja za debelne vrtnice.

Luknjo zasujemo z namensko zemljo za vrtnice in jo potlačimo. Vrtnico dobro zalijemo. Da jih zaščitimo pre prihajajočim mrazom, lahko po gredici naložimo smrekove veje ali lubje. 

Raznolika izbira 

Foto: Profimedia Vrtnica Vrtnic ne kupujte na podlagi najnižje cene, vedno jih kupite pri preverjenem prodajalcu. Številne vrste nam omogočajo bogato izbiro, od barve, do oblike, namena in velikosti. Poznamo vrtnice, ki cvetijo večkrat na leto in tiste, ki cvetijo zelo bogato le enkrat na leto.

Poznamo veliko brav, pa tudi te so različno kombinirane. Tako imamo enobarvne, dvobarvne, mnogobarvne, prelivajoče, prižaste in poslikane. Tudi cvetovi so zelo raznoliki, od odprtih, do ploščatih, zaprtih cvetov, z neurejenim središčem, kroglastih in tako dalje. Medtem ko nekatere vrtnice sploh ne dišijo, poznamo vrste, ki imajo zelo izrazite in prijetne vonjave. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.