Sledni psi: Najboljši na svetu tokrat na Ptuju

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Na poljih in travnikih v okolici Ptuja poteka svetovno prvenstvo psov v sledenju.
Oglej si celoten članek

Sled je zahtevna kinološka disciplina. Vodnik ne ve, kje poteka sled in kje so položeni predmeti, ki jih mora pes najti, zato je zaupanje med vodnikom in psom nujno. Tekmovanje poteka na polju in travniku, kjer je veliko tudi drugih vonjav. Dober pes sledar mora imeti dobre vohalne sposobnosti in zmožnost koncentracije.

Voh je med najbolj razvitimi pasjimi čutili

Sled, dolga okoli 1800 korakov, je sestavljena iz ravnih linij, polkrožnih in ostrih kljuk. Na sled polagalec položi sedem premetov iz različnih materialov. Sled pred začetkom sledenja križa tudi drugi pes. Pes gre po sledi na tri metre dolgem povodcu, med sledenjem pa ne sme zaiti s sledi. Ko pes najde predmet, ga nakaže s položajem prostor, pri čemer ima najdeni predmet med sprednjima nogama. Tekmovanje pes uspešno konča, ko najde zadnji predmet.

Foto: Saša Despot reševalni psi Voh je med najbolj razvitimi pasjimi čutili. Psi pa voh uporabljajo tudi pri iskanju pogrešanih, reševanju, odkrivanju eksplozivni sredstev, orožja, drog, tartufov in bolezni. Nekateri lahko sledijo tudi več kot teden dni stari sledi.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.