Vizita za živali > Novice
158 ogledov

Sledni psi: Najboljši na svetu tokrat na Ptuju

Pes sledenje Profimedias
Na poljih in travnikih v okolici Ptuja poteka svetovno prvenstvo psov v sledenju.

Sled je zahtevna kinološka disciplina. Vodnik ne ve, kje poteka sled in kje so položeni predmeti, ki jih mora pes najti, zato je zaupanje med vodnikom in psom nujno. Tekmovanje poteka na polju in travniku, kjer je veliko tudi drugih vonjav. Dober pes sledar mora imeti dobre vohalne sposobnosti in zmožnost koncentracije.

Voh je med najbolj razvitimi pasjimi čutili

Sled, dolga okoli 1800 korakov, je sestavljena iz ravnih linij, polkrožnih in ostrih kljuk. Na sled polagalec položi sedem premetov iz različnih materialov. Sled pred začetkom sledenja križa tudi drugi pes. Pes gre po sledi na tri metre dolgem povodcu, med sledenjem pa ne sme zaiti s sledi. Ko pes najde predmet, ga nakaže s položajem prostor, pri čemer ima najdeni predmet med sprednjima nogama. Tekmovanje pes uspešno konča, ko najde zadnji predmet.

reševalni psi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Voh je med najbolj razvitimi pasjimi čutili. Psi pa voh uporabljajo tudi pri iskanju pogrešanih, reševanju, odkrivanju eksplozivni sredstev, orožja, drog, tartufov in bolezni. Nekateri lahko sledijo tudi več kot teden dni stari sledi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.