So bili zaseženi psi pred oddajo ustrezno veterinarsko oskrbljeni?

Zaradi hitre oddaje zaseženih mladičkov med veterinarji zaskrbljenost glede zadostne karantene in ustrezne oskrbe psičkov, potencialnih prenašalcev kužnih bolezni.
Oglej si celoten članek

14. septembra so policisti na pomurski avtocesti italijanskima državljanoma odvzeli 107 pasjih mladičev, stlačenih v zabojnike in zaprte v kletke, brez hrane in vode, očitno prepeljanih iz ene od pasjih farm na Madžarskem.

Slovenija Farme psov: "Kupcev, ki to podpirajo, bo vedno dovolj"

Mladiče, nekateri so bili v zelo slabem zdravstvenem stanju, dehidrirani in bolni, so namestili v zavetišču Mala hiša. Trije mladički so umrli, ostali 104 pa so bili 25. septembra že oddani novim lastnikom, ki so za vsakega psička, zelo podobnega pasemskemu, odšteli 230 evrov. Mladičke je bilo možno rezervirati tudi po telefonu.

Vprašljivo cepljenje imunsko oslabelih živali

"Glede na to, da so bili psi iz vprašljive reje in da so trije že prej poginili, sklepam, da niso bili v najboljšem zdravstvenem stanju (na fotografijah, ki so zakrožile po internetu, se lahko vidi tudi drisko, se pravi vsi vsekakor niso bili zdravi). Kakšen je bil postopek vakcinacije pri psih, ki niso bili v popolnem zdravstvenem stanju?" je eno od vprašanj, ki jih je na murskosoboško upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, generalno upravo in na Malo Hišo, naslovila veterinarka Eva Tasič, ki opozarja, da imajo lahko mladički, ki niso bili v primernem zdravstvenem stanju in so bili kljub temu cepljeni, hudo reakcijo na cepivo. Prav tako pa je možno, da cepljenje pri oslabelem imunskem sistemu ne doseže svojega namena in žival ni odporna ter zato potencialno nevarna za okolico.

Na veterinarski stežka do odgovorov

Marjan Kerčmar, direktor murskosoboške Veterinarie, veterinarske ambulante, pod okriljem katere deluje zavetišče Mala hiša, je za naš portal zatrdil, da so psi cepljeni, Tasičeva pa ob tem opozarja, da je zakonsko obvezno le cepljenje proti steklini, da pa bi tako mladi psi moralo biti cepljeni tudi proti kužnim boleznim, ker so lahko zanje smrtno nevarne. Kerčmarja oziroma zavetišče smo prosili za dodatna pojasnila, vendar jih nismo prejeli.

"Psi  v zavetišču so bili s strani pooblaščenih veterinarjev pod veterinarskim nadzorom, veterinarsko oskrbljeni, cepljeni proti steklini, predpisano označeni in zavedeni v Centralni register psov. Predpisanih 10 dni so bili nameščeni v izolatoriju (karanteni), za vsakega psa je napisana evidenca zdravstvenega stanja in izvedenega zdravljenja ter vakcinacij. Ravnanje glede sterilizacije (kastracija ni predpisana) se je izvajalo v skladu z 19. členom Pravilnika o pogojih za zavetišča, postopek glede oddaje psov pa je predpisan v 18. členu istega pravilnika," pa so nam že po objavi članka sporočli iz uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

"Veterinarji smo na prvi bojni liniji, ko pride do zaščite živali. Smo tisti, na katere se lastniki obrnejo, ko imajo težave s psom, ker ob posvojitvi/nakupu niso točno vedeli, v kaj se spuščajo. Mi smo tisti, ki nas krivijo za visoke račune za zdravljenja bolezni, ki bi lahko bile preprečene. In na koncu smo mi tisti, ki moramo premlade pse usmrtiti, ker so bili v neprimernih rokah, so postali nevarni ali zboleli in si lastniki ne morejo privoščiti zdravljenja. In pogosto bi se vse te stvari dalo preprečiti," pravi Eva Tasič.

Potencialni prenašalci kužnih bolezni

"Če sem bila pravilno seznanjena, so bili v karanteni 8 dni. Karantena za določene kužne bolezni (npr. pasja kuga) je daljša, zato me zanima, kakšen je postopek v zvezi s tem? Kako se preprečuje, da ti psi, potencialni prenašalci kužnih bolezni, ne bodo nevarni za okolico - druge pse?" nadalje opozarja Tasičeva.

V Sloveniji je zanimanje za pse, ki so podobni pasemskim, zelo veliko, kar dokazuje tudi dejstvo, da so bili 104 psi v Mali hiši oddani v nekaj urah. Po nekaterih podatkih v Sloveniji vsako leto preprodajo okoli 1500 takoimenovanih "pasemskih psov brez rodovnika". Zelo verjetno bo kateri izmed psičkov iz Male hiše pristal v preprodajnem krogu.

Kako so bili podučeni posvojitelji?

Mladiči iz pasjih farm, ki preživijo prve tedne življenja in dolgo pot, se pogosto vse preostalo življenje borijo z boleznimi prebavil in kože, zaradi prezgodnjega odvzema iz legla pa tudi z bolj ali manj hudimi vedenjskimi težavami. Psi, prezgodaj odvzeti od matere, so pogosto bolj reaktivni, netolerantni do drugih psov in nasploh, v neprimernih rokah, bolj nevarni za okolico. "Se je posvojitelje podučilo o oskrbi teh psov? So bili posvojitelji seznanjeni s tem oziroma so bili psi potencialno nevarnejših pasem (haski, akita) oddani v izkušene roke?" tako zavetišče Mala hiša kot murskosoboško kot generalno veterinarsko upravo sprašuje Tasičeva. Odgovore pristojnih bomo objavili, ko jih prejmemo.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:38 28. September 2018.

    Google zdaj plača vsak trimodnevno spletno delo na domu od 2857 do 3492 dolarjev in moja zadnja plača je bila …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.