Takšna jajca kupujemo v trgovini

Foto: Profimedia
Nosilci kampanje bodo s peticijo pozivali k razmisleku o potrošnji jajc z vidika dobrobiti kokoši nesnic in z zbranimi podpisi spodbudili trgovce v Sloveniji, da jajca iz baterijske reje umaknejo iz svojih polic.
Oglej si celoten članek

Društvo za zaščito živali Ljubjana in Inštitut za druga vprašanja Danes je nov dan z današnjim dnem začenjata s kampanjo za prepoved prodaje jajc iz baterijske reje. Gre za rejo, ki je najcenejša in hkrati najmanj prijazna za kokoši nesnice: "Pri baterijski reji kokoši živijo v majhnih kletkah ena ob drugi in v pomanjkanju prostora lahko zgolj vstajajo in se usedajo. V kletkah ostanejo celo življenje in nikoli niso izpuščene," opozarjajo.

Slovenija Prvi trgovec v Sloveniji, ki ne bo več prodajal baterijskih jajc

Nosilci kampanje bodo s peticijo pozivali javnost k razmisleku o potrošnji jajc z vidika dobrobiti kokoši nesnic in ob zaključku z zbranimi podpisi spodbudili trgovce v Sloveniji, da jajca iz baterijske reje umaknejo iz svojih polic.

Zdravje To so dobra jajca

xxx

Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo je bilo v Sloveniji samo v letu 2016 znešenih 387 milijonov jajc, v povprečju pa je prebivalec v enem letu zaužil 10,7 kilograma jajc. Raven samooskrbe sodeč po podatkih izpred dveh let znaša slabih 95 odstotkov, pri čemer pa je večina jajc pridobljenih z baterijsko rejo.

Natlačene in agresivne

Društvo za zaščito živali Pomurja na svoji spletni strani opozarja, da so nesnice pri baterijski reji zaprte v kovinske kletke, vsaki pripada površina v velikosti papirja A4 formata: "Nikoli ne vidijo naravne svetlobe, nikoli ne stopijo na zemljo ali travo, nikoli ne izkusijo svežega zraka in nikoli ne morejo razpreti svojih peruti. Zaradi velikega števila kokoši v majhnih kletkah, so te natlačene in postanejo agresivne med sabo, pogosto pa zaradi stresa pride tudi do samopoškodb."

Prav nobenega razloga ni, da jih ob tako lepem prazniku, kot je Velika noč, tako grdo izkoriščamo. In ker predstavlja Velika noč upanje in veselje, ga podarimo tudi živalim – bitjem, ki ostajajo velikokrat pozabljena in prezrta.

Brez skrajšanih kljunov le v ekološki reji

Foto: Profimedia Zaradi stresa se te kokoši lahko samopoškodujejo, zato jim rejci odščipnejo konice kljunov, "in to na živo, brez vsake anestezije." 

"Izkoriščene so do te mere, da letno proizvedejo tudi do 300 jajc, kokoš, ki živi v naravnem okolju pa le okoli 100. Ker živijo v zelo slabih in stresnih pogojih, jim v krmo dodajajo polno dodatkov, antibiotikov in zdravil. Kljub temu, te kokoši živijo samo približno leto dni. Po letu dni so tako izmučene, da za proizvodnjo niso več uporabne, zato jih pošljejo v predelavo za proizvodnjo paštet," opozarjajo v društvu in dodajajo, da sicer  kokoši v primernih pogojih živijo do naravne smrti od 10 do 15 let.

Vizita za živali Brez skrajšanih kljunov le v ekološki reji

Poleg jajc iz baterijske reje so v trgovinah na voljo tudi jajca iz pašne ali proste reje, kjer živalim nudijo veliko boljše življenje.

Kampanja za odpravo jajc iz baterijske reje s polic trgovcev Sloveniji, ki se začenja danes, 26. marca, ima posebno spletno mesto
www.imasjajca.si. Aktivno bo od danes naprej. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 23:05 27. Marec 2018.

    Če bi se toliko posvečali ljudem , kot se kuram in jajcem , bi bilo lepše na svetu.Zakaj jedo bedrčka …

  • 06:04 27. Marec 2018.

    Trgovec je kapitalist in ga ne briga ekologija. Za zaslužek bo sel čez trupla.

  • mph
    20:57 26. Marec 2018.

    Že dolgo jih izrecno ne kupujem jajca baterijske reje, Hofer pa jih je sam ukinil tudi že nekaj časa nazaj.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.