Vizita za živali
8310 ogledov

Zato naj bi psi začeli mahati z repom

pes, ljubezen Profimedia
Strokovnjaki menijo, da so z repom začeli mahati zaradi naše ljubezni do ritma.

Ne glede na to, ali gre za eleganten zamah ali besno nihanje, je mahanje z repom med psi vseprisotno. Zdaj so raziskovalci ugotovili, da je med udomačitvijo psov mahanje z repom morda postalo nekaj običajnega, ker ljudje obožujemo ritem. Menijo, da so ljudje udomačili pse pred nekje med 15.000 in 50.000 leti – gre za proces, ki je privedel do globoke vezi med tema dvema vrstama.

Toda medtem ko se lastniki pogosto zanašajo na mahanje z repom, da bi si razložili, kako se njihov pes morda počuti, ostaja nejasno, zakaj to sploh počnejo. Zdaj so strokovnjaki orisali številne teorije, da bi raziskovalce spodbudili k raziskovanju tega vprašanja.

"Morda ne bomo mogli popeljati časovnega stroja nazaj na začetek odnosa med psom in človekom, lahko pa pogledamo današnje vedenje psov v povezavi s človeškim vedenjem, da poskusimo razumeti, kako je izgledal ta proces udomačitve," je dejal dr. Taylor. Hersh, soavtor članka z Inštituta Max Planck za psiholingvistiko na Nizozemskem. "Mahanje z repom je za začetek zelo očitno in zanimivo vedenje."

Psi pogosteje mahajo z repom od volkov

Hersh in sodelavci v reviji Biology Letters opisujejo številne študije, ki so prej preučevale mahanje z repom. Med njimi so strokovnjaki ugotovili, da vzrejeni pasji mladiči mahajo z repom veliko pogosteje kot volčji mladiči in da je mahanje z repom v desno odziv na pozitivne izkušnje – na primer, ko vidijo svojega lastnika – na levo pa, ko se želijo umakniti, na primer v nevarnih situacijah.

Volkovi | Avtor: Profimedias Profimedias
Vendar ostajajo številna odprta vprašanja, vključno s tem, zakaj udomačeni psi mahajo z repom pogosteje in v več različnih situacijah od drugih vrst iz njihovega rodu (denimo lisice in volkovi). Ekipa znanstvenikov pravi, da je eden od možnih sprožilcev proces udomačevanja, pri čemer so raziskave že pokazale, da so druge lastnosti pri psih nastale, ker imajo genetsko povezavo z vedenjem, ki je ustrezal ljudem – kot sta krotkost ali poslušnost. Hersh in sodelavci pravijo, da bi lahko bilo nekaj podobnega tudi pri mahanju z repom.

Ritmični dražljaji nas privlačijo

A obstaja tudi druga razlaga. "Predstavili smo novo hipotezo, da so ljudje zavestno ali nezavedno spodbudili mahanje z repom med procesom udomačitve, ker nas zelo privlačijo ritmični dražljaji," je povedala Silvia Leonetti, avtorica članka. Ekipa zdaj poziva k novim preiskavam mahanja z repom, da bi raziskala možnosti, pri čemer je Leonettijeva dodal, da bi poskusi z uporabo naprednih in neinvazivnih tehnologij – ki se ne osredotočajo le na posamezne pse, ampak na interakcije med psi in človekom – lahko pomagali pri študijah.

Medtem ko so nekateri znanstveniki članek pohvalali, pa drugi dvomijo v hipotezo. Dr. Holly Root-Gutteridge, raziskovalka psov na Univerzi v Lincolnu, je dejala, da je po njenem mnenju mahanje z repom družbeni signal med posamezniki, saj so se psi prilagodili ljudem - ljudi pa njihovo lajanje moti.

"Smo zelo vizualna vrsta in morda cenimo ritem, to je zanimiva misel, ki bi jo bilo treba raziskati, čeprav nisem prepričana, da se res tako zelo odzivamo nanjo," je dejala. Root-Gutteridge je dodala, da so tudi volkovi mahali z repom in to uporabljali kot socialni signal, čeprav so bili podatki o tem skopi. "Sumim, da so predniki videli mahanje z repom kot pozitiven, lahko berljiv znak pri volkovih, in so ga razvili tako, kot govorimo z rokami - kot komunikacijsko gesto, ki jo zlahka razumemo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 08:07 23.januar 2024.

    Izgleda da v današnjih časih strokovnjakov za odkrivanje tople vode kolikor hočeš