Te maščobe vplivajo na rast pasje dlake

Foto: profimedia Afganistanski hrt
Maščobe psu med drugim mogočajo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov, hrano delajo okusnejšo, izboljšajo pa tudi teksturo obrokov, kar psu izboljša apetit.
Oglej si celoten članek

Tako nam je pojasnila mag. inž. zoot. Daša Korže s FeeDKa, kjer strokovno svetujejo o prehrani psov in mačk. Maščobe so po njenih navedbah najbolj koncentriran element uravnotežene prehrane. Imajo namreč visoko energijsko vrednost, zato morajo biti njihove količine v prehrani psa v primerjavi z drugimi hranili sorazmerno manjše in pazljivo dodane v obrok.

Tudi na delovanje ledvic

Pravilna vsebnost in sestava maščob v prehrani psa pomembno vpliva na zdravje kože in dlake, na delovanje ledvic, razmnoževanje in drugo: "Glede na vsebnost maščobnih kislin maščobe razvrščamo v tri skupine, in sicer nasičene, enkrat nenasičene in večkrat nenasičene."

Pravi, da so za pse pomembne vse skupine, a tiste, ki so nujne za normalno delovanje membran in so osnova za nastanek tkivnih hormonov, pa mora pes zaužiti s hrano. To so večkrat nenasičene maščobne kisline.

Za dlako

Učinki omega-3 maščobnih kislin so po besedah Daše Korže odvisni od količine in razmerja med omega-3 in omega-6.

Omega-3 pomembno vpliva na rast pasje dlake, omega-6 pa na suhost in luskavost kože, ter krhkost dlake.

Vendar opozarja, da lahko zelo visoke količine omega-3 oslabijo celično imunost, zlasti ob nizkih količinah omega-6, zato je pomembno, da v prehrani psa nadzorujemo razmerje med njima.

Če obroke pripravljamo doma, je dodatek olj po njenih besedah nujen. "Najboljše učinke dosežemo s kombinacijo rastlinskega in živalskega olja. V izogib driski je potrebno količine dodanih olj dobro nadzirati in tako zadostiti individualne potrebe psa po tej skupini makrohranil. Dodana olja naj bodo kvalitetna in ne stara," svetuje. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.