Vizita za živali > Svetovalnica
857 ogledov

Te maščobe vplivajo na rast pasje dlake

Afganistanski hrt profimedia
Maščobe psu med drugim mogočajo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov, hrano delajo okusnejšo, izboljšajo pa tudi teksturo obrokov, kar psu izboljša apetit.

Tako nam je pojasnila mag. inž. zoot. Daša Korže s FeeDKa, kjer strokovno svetujejo o prehrani psov in mačk. Maščobe so po njenih navedbah najbolj koncentriran element uravnotežene prehrane. Imajo namreč visoko energijsko vrednost, zato morajo biti njihove količine v prehrani psa v primerjavi z drugimi hranili sorazmerno manjše in pazljivo dodane v obrok.

Tudi na delovanje ledvic

Pravilna vsebnost in sestava maščob v prehrani psa pomembno vpliva na zdravje kože in dlake, na delovanje ledvic, razmnoževanje in drugo: "Glede na vsebnost maščobnih kislin maščobe razvrščamo v tri skupine, in sicer nasičene, enkrat nenasičene in večkrat nenasičene."

Pravi, da so za pse pomembne vse skupine, a tiste, ki so nujne za normalno delovanje membran in so osnova za nastanek tkivnih hormonov, pa mora pes zaužiti s hrano. To so večkrat nenasičene maščobne kisline.

Za dlako

Učinki omega-3 maščobnih kislin so po besedah Daše Korže odvisni od količine in razmerja med omega-3 in omega-6.

Omega-3 pomembno vpliva na rast pasje dlake, omega-6 pa na suhost in luskavost kože, ter krhkost dlake.

Vendar opozarja, da lahko zelo visoke količine omega-3 oslabijo celično imunost, zlasti ob nizkih količinah omega-6, zato je pomembno, da v prehrani psa nadzorujemo razmerje med njima.

Če obroke pripravljamo doma, je dodatek olj po njenih besedah nujen. "Najboljše učinke dosežemo s kombinacijo rastlinskega in živalskega olja. V izogib driski je potrebno količine dodanih olj dobro nadzirati in tako zadostiti individualne potrebe psa po tej skupini makrohranil. Dodana olja naj bodo kvalitetna in ne stara," svetuje. 

anja.scuka@zurnal24.si

Sorodne novice