Zdravje > Prehrana
147 ogledov

Omega 3: Kako koristne so v resnici?

omega 3 olje hrana maščobe Shutterstock
Omega 3 maščobne kisline srčnega infarkta ne bodo preprečile, lahko pa pomagajo, da se ne konča usodno, so ugotovili ameriški znanstveniki.

Uživanje omega 3 maščobnih kislin, s katerimi so še posebej bogate nekatere vrste rib; losos, sardine in inčuni, za deset odstotkov zmanjša tveganje za srčni infarkt, ki se konča s smrtjo, piše v rezultatih raziskave, objavljene v ameriški znanstveni reviji JAMA Internal Medicine.

Študija je rezultat 19 predhodnih študij, ki so jih znanstveniki opravili v 16-ameriških zveznih državah in temeljijo na krvnih analizah 45.637 ljudi.

Kot poudarjajo v študiji, gre za največjo raziskavo katere glavni namen je ugotaviti dejansko povezavo med uživanjem omega 3 maščobnih kislin in pogostostjo srčnih infarktov. 

V zgoraj omenjeni skupini bolnikov, kjer jih je 7973 prvič doživelo infarkt, 2781 jih je na koncu umrlo, raziskovalci niso našli povezave med omenjenimi kislinami v krvi, ki bi preprečile srčni infarkt teh ljudi. Kljub temu po njihovem obstajajo posebni mehanizmi, povezani z manjšim številom smrti zaradi srčnega infarkta.

Preprečujejo smrtnost

"Izsledki, ki temeljijo na tako velikem številu raziskav, nam dajejo do zdaj najbolj popolno sliko o vplivu omega-3 maščobnih kislin na bolezni srca in ožilja," je dejala soavtorica študije in raziskovalka Liana DelGobbo z Univerze Stanford.

"Rezultati različnih študij so bili podobni, ne glede na starost, spol, raso ter prisotnost ali odsotnost bolezni, kot so sladkorna bolezen," je dejala znanstvenica, ki je priporočila uživanje teh, očitno zelo zdravih kislin.

ribe žar | Avtor: Profimedias Profimedias

"Rezultati znova dokazujejo pomen uživanja rib, bogatih z omega 3 maščobnimi kislinami, ki naj bodo nujni del zdrave prehrane," je dodal Dariush Mozaffarian s Fakultete za prehrano na univerzi Tufts Boston, ki je vodil raziskavo. 

Omenjeni strokovnjak je ob tem poudaril, da ribe telesu dajejo vitamin D, selen in še veliko koristnih mineralov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.