To je največja napaka, ki jo delamo v odnosu do mačk

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Če se mačka počuti varno in je razpoložena za druženje, se bo približala iztegnjenemu prstu, se ga dotaknila s svojim nosom, obrnila glavo in se vanj obdrgnila z licem.
Oglej si celoten članek

Največja napaka, ki jo delamo ljudje v odnosu do mačk, je da se jim približujemo brez njihovega privoljenja, pravi certificirana strokovnjakinja za vedenje mačk in avtorica knjig Marilyn Krieger.

"Veliko ljudi se približa mačkam, ki jih ne poznajo dovolj, in jih poskuša hraniti ali crkljati. Mačke si morda tega ne želijo. Poleg tega, lahko ljudje mačke tako stisnejo v kot, zaradi česar ne morejo pobegniti," pravi Kriegerjeva.

Po njenih besedah so na nek način, mačke bolj podobne ljudem kot psi, saj enako kot ljudje v večji meri ne reagirajo navdušeno, ko se jim skuša približati neznanec.

Pridobite zaupanje

Strokovnjakinja svetuje, da se namesto vsiljevanja mačkom, potrudimo pridobiti njihovo zaupanje. "Ljudje morajo muce vzpodbuditi, da se jim približajo," je dejala. Vse, kar morate storiti je, da se sklonite oziroma počepnite, da boste na njeni višini, in kazalec usmerite proti mački v višini njenega nosu. 

"Če se mačka počuti varno in je razpoložena za druženje, se bo približala iztegnjenemu prstu, se ga dotaknila s svojim nosom, obrnila glavo in se vanj obdrgnila z licem. Tako označi osebo s feromoni žlez na licih in to je vabilo, da jo pocrkljate," pravi Kriegerjeva. Ob tem dodaja, da je za pridobivanje mačjega zaupanja treba imeti veliko potrpežljivosti, ki pa se na koncu "zagotovo izplača".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.