Vizita za živali > Novice
111 ogledov

To je največja napaka, ki jo delamo v odnosu do mačk

Mačka Profimedias
Če se mačka počuti varno in je razpoložena za druženje, se bo približala iztegnjenemu prstu, se ga dotaknila s svojim nosom, obrnila glavo in se vanj obdrgnila z licem.

Največja napaka, ki jo delamo ljudje v odnosu do mačk, je da se jim približujemo brez njihovega privoljenja, pravi certificirana strokovnjakinja za vedenje mačk in avtorica knjig Marilyn Krieger.

"Veliko ljudi se približa mačkam, ki jih ne poznajo dovolj, in jih poskuša hraniti ali crkljati. Mačke si morda tega ne želijo. Poleg tega, lahko ljudje mačke tako stisnejo v kot, zaradi česar ne morejo pobegniti," pravi Kriegerjeva.

Po njenih besedah so na nek način, mačke bolj podobne ljudem kot psi, saj enako kot ljudje v večji meri ne reagirajo navdušeno, ko se jim skuša približati neznanec.

Pridobite zaupanje

Strokovnjakinja svetuje, da se namesto vsiljevanja mačkom, potrudimo pridobiti njihovo zaupanje. "Ljudje morajo muce vzpodbuditi, da se jim približajo," je dejala. Vse, kar morate storiti je, da se sklonite oziroma počepnite, da boste na njeni višini, in kazalec usmerite proti mački v višini njenega nosu. 

"Če se mačka počuti varno in je razpoložena za druženje, se bo približala iztegnjenemu prstu, se ga dotaknila s svojim nosom, obrnila glavo in se vanj obdrgnila z licem. Tako označi osebo s feromoni žlez na licih in to je vabilo, da jo pocrkljate," pravi Kriegerjeva. Ob tem dodaja, da je za pridobivanje mačjega zaupanja treba imeti veliko potrpežljivosti, ki pa se na koncu "zagotovo izplača".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.