Uganete, kateri kanarčki so najbolj priljubljeni?

Foto: Profimedia Kanarčki
V zadnjih 40. letih se je zelo spremenila paleta barvnih melaninskih kanarčkov ...
Oglej si celoten članek

Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica je bilo ustanovljeno 23. novembra 1979 in bo kmalu praznovalo 40 let delovanja. Gre za največje društvo gojiteljev ptic v Sloveniji, svoje čudovite ptice nam bodo pokazali na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici, ki bo na Trgu evrope 27. maja. V primeru slabega vremena se dogodek prestavi na nedeljo 3. junija. 

Dogodek za otroke Festival za živali letos na dveh lokacijah

V društvo so se vpisali člani iz vseh severnoprimorskih občin: Nove Gorice, Ajdovščine, Sežane in Tolmina. Istega leta se je društvo včlanilo v Zvezo društev za varstvo in vzgojo ptic Slovenije, simbol društva je ptica taščica.

Foto: Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica Šteje kar 60 članov

V društvu se trenutno združuje 60 članov, katerih skupni interes je vzgoja sobnih ptic in zaščita ter varstvo ptic v naravi. "V svojem dolgoletnem delovanju smo dosegli vrsto visokih državnih nagrad in priznanj. V zadnjih letih dosegamo izredne rezultate tudi na mednarodnih tekmovanjih in se lahko pohvalimo z medaljami tudi s svetovnega prvenstva," so nam zaupali.

"Da lahko dosegamo takšne rezultate, se moramo stalno strokovno izobraževati in izpopolnjevati, organizirati društvene in državne razstave, ter se udeleževati razstav in tekmovanj v Sloveniji in v tujini. Delo članov društva je prostovoljno," dodajajo.

Osnovne naloge društva so skrb za zaščito in varstvo ptic v naravi kot del naravnega bogastva in zdrave človekove okolice, prizadevanje za dobro vzgojo sobnih ptic na osnovi najnovejših svetovnih odkritij iz ornitologije pri ustvarjanju novih ras, vrst in barv ptic, skrb za širjenje članstva ter pomoč pri ustanavljanju novih društev.

Društvo prireja vsakoletno tekmovanje in razstavo ptic, sodeluje na državnih, mednarodnih in svetovnih tekmovanjih in razstavah.

Foto: Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica

Obstaja več kot tristo vrst kanarčkov

Člani njihovega društva gojijo številne vrste ptic, med drugim barvne kanarčke vrtse lipokrom in melenin, postavne kanarčke ali kanarčke oblike, razne eksote kot so japonski galebčki, avstralske zebrice, gould amadine, razne barvne skobčevke, nimfe, papige are, sive žakoje in tako dalje. 

"Poznamo preko tristo vrst različnih kanarčkov, najbolj priljubljeni so rdeči, rumeni in beli kanarčki," so nam pojasnili.

Med bolj priljubljenimi so po njihovih izkušjah tudi belo-rdeči kanarčki, črno-rdeči kanarčki, zeleno-rdeči, črno-rumeni, črno-rdeči kanarčki. Med otroci pa so po njihovih besedah ponavadi najbolj priljubljene papige skobčevke. 

Na Festivalu za ljubitelje živali 27. maja vam bodo predstavili ptice in odgovarjali na vaša vprašanja o negi ter vzgoji ptic.

Foto: Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.