Za to podlo početje do tisoč evrov kazni

Foto: EPA Ptice
Po prvih razpoložljivih informacijah je stanje najslabše v obalno-kraški in štejerski regiji ...
Oglej si celoten članek

Kot smo pisali, je nezakonitega pobijanju ptic v Evropi ogromno. Mobilni carinski oddelek Ljubljana je denimo v petek na postajališču Lukovica v avtobusu med osebno prtljago našel kar 15 škatel z zmrznjenimi pticami, v katerih je bilo 1.349 zavarovanih mrtvih ptic.

Slovenija Grozljiva najdba naših carinikov v prtljagi avtobusa

Žal je krivolova ptic veliko tudi v Sloveniji. "Na osnovi trenutnega poznavanja problematike, ocenjujemo, da je v Sloveniji letno nezakonito ulovljenih ali ubitih 8.500 – 46.500 osebkov ptic. Razpon je velik saj smo šele na začetku sistematičnega dela na tem področju," so za Žurnal24.si povedali v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS.

V obdobju med letoma 2000 do 2018 so sicer skupno zabeležili preko dvesto primerov takšnega početja. "28 odstotkov nezakonitega lova je bilo s strelnim orožjem, kar vključuje ubijanje ptic z zračnimi puškami, 14 odstotkov nezakonitega lovljenja ptic na druge načine, en odstotek zastrupljanja ptic, 30 odstotkov nezakonitega zadrževanja in trgovine s pticami ter 29 odstotkov nezakonitega tranzita s pticami preko državne meje," pojasnjujejo. 

Nezakonito Krivolov: "Tega je bistveno več, kot smo verjeli doslej"

Iščejo prostovoljce za iskanje krivolovcev

"Trenutno imamo 15 prostovoljcev iz različnih koncev Slovenije, ki nam pomagajo pri odkrivanju nezakonitega lova in ubijanja ptic. Število še zdaleč ni zadostno, zato vabimo vse ljubitelje narave in ptic, da se nam pridružijo. Prijavijo se lahko na naslovu dopps@dopps.si," so nam povedali. 

Pomagate jim lahko na različne načine: "Lahko nam sporočijo če so kje opazili osebe, ki lovijo ptice z mrežami ali pastmi, ter na kletke oz. voljere, v katerih se zadržujejo prostoživeče vrste. Sporočijo nam lahko tudi, če najdejo ptico, za katero se sumi, da je bila ustreljena. Dobrodošli bodo tudi podatki za krivolov iz preteklosti, s pomočjo katerih ugotavljamo obseg problematike v Sloveniji."

Najbolj zagrete pa vabijo, da se pridružijo DOPPS-ovi skupini za boj proti krivolovu. To jim lahko sporočiter na isti elektronski naslov. Zelo kmalu bodo namreč pričeli s sistematičnimi terenskimi ogledi problematičnih lokacij in območij, kjer jim bo prišel prav vsak prostovoljec.

"Konkretno o lokacijah zaenkrat žal še ne moremo govoriti," pravijo za območja, kjer naj bi bilo največ krivolova. Trenutni podatki pa jim kažejo, da je tega početja precej na zahodnem delu Slovenije oziroma v obalno-kraški regiji in na vzhodnem delu, v štajerski regija. 

Globe pa se gibljejo od 200 do 1.000 eurov.

Kaj pomeni to za ptice

"Posledice nezakonitega lova in ubijanja ptic se kažejo v upadu številčnosti kar štiridesetih vrst ptic pevk v Evropi in nekatere med njimi so iz določenih območij že izginile. Na primer številčnost divje grlice je v Evropi po zadnjih podatkih EBCC upadla za 78 odstotkov, v Sloveniji je v 10 letih odkar sistematično štejemo ptice v kmetijski krajini njena številčnost doživela dramatičen upad za kar 72 odstotkov," opozarjajo v DOPPS-u.

Je pa nezakonit lov in ubijanje ptic po njihovih navedbah najbolj množičen v času ptičjih selitev, še posebno jeseni ko se ptice iz vse Evrope čez Sredozemlje in seveda tudi Slovenijo, selijo na prezimovališča v Afriko.

V soboto, 13. oktobra, sicer obeležujemo Svetovni dan ptic selivk. Na DOPPS ob Svetovnem dnevu ptic selivk (World Migratory Bird Day 2018) pozivajo, da pomagate pticam, da bo njihova selitvena pot na jug čim bolj varna: "Združimo glasove za varstvo ptic selivk preden bo prepozno."

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:47 12. Oktober 2018.

    DOPPS ta isti, ki trdijo, da vetrnice pobijejo ne vem koliko ptic.

  • 07:41 12. Oktober 2018.

    To sigurno lovijo vegetarijanci.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.