Slovenija
17585 ogledov

Grozljiva najdba naših carinikov v prtljagi avtobusa

Mrtve zaščitene ptice, ki so jih našli v prtljagi avtobusa
1/3
Tjaša Zagoršek
Cariniki ujeli Romuna, ki je v Italijo tihotapil 1349 zavarovanih ptic

Mobilni carinski oddelek Ljubljana je v petek, 5. oktobra, na postajališču Lukovica v avtobusu med osebno prtljago našel 15 škatel z zmrznjenimi pticami, v katerih je bilo 1349 mrtvih ptic.

Cariniki so na postajališču ustavili avtobus s prikolico, med pregledom prtljage pa so našli 15 škatel z mrtvimi pticami. Škatle je pregledala varstvena ornitologinja iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in ugotovila, da je bilo v njih 1349 mrtvih ptic, ki so pripadale 13 vrstam, prav vse pa so zavarovane z Bernsko konvencijo in tudi po naši zakonodaji.

Ptice so bile ulovljene in ustreljene v Romuniji, voznik pa jih je želel nezakonito prepeljati v Italijo. Namenjene so bile na italijanski črni trg, kjer bi bili prodane za hrano v restavracijah.

"Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije se v sklopu projekta »Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti« ukvarjamo tudi z nezakonitim transportom ptic preko Slovenije. Ugotavljamo, da se je število zaznanih primerov vse od leta 2013, ko Slovenija ni več zunanja meja EU, zmanjšalo, vendar je treba poudariti, da je to predvsem zaradi neizvajanja carinskega nadzora na mejah. Razsežnost pojava tako v zadnjih letih ni znana, vendar podatki kažejo, da se ni bistveno zmanjšala. Slovenija ostaja tranzitna država za ptice, ulovljene tako na območju vzhodne kot tudi jugovzhodne Evrope," so sporočili iz društva.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Tristan 10:34 10.oktober 2018.

    ...Italijani kot Kitajci hahaha...se vidi,da nimaš pojma...vsaka pokrajina ima v Italiji ima svojo kuhinjo in niti malo podobno kitajski, vendar samo dobre in zlasti okusne jedi, ki so v Sloveniji dokaj znane no vsaj najbolj razširjene...

  • karel 08:26 09.oktober 2018.

    kakšni policaji, cariniki se pravi uslužbenci FURS marsikaj najdejo, fantje in dekleta vse dobro, včeraj je bil dan carinikov, v tej državi res očitno obstajajo samo policaji, zdravstvo, šolstvo in nihče drug. Toliko o poznavanju nekaterih kaj imamo v organih ...prikaži večnih in kdo kaj dela.

  • satir 10:28 08.oktober 2018.

    Italijani so bili vedno skoraj kot Kitajci, pojedo vse kar leze, gre in leti.... jih niso zastonj za časa fašizma pri nas imenovali mangiagatti..... (mačkojedci)... njoki z golažem iz mačke so bili za njih za prste obliznit.... kaj šele iz ...prikaži več siničk in vrabčkov.... kazen bi morali dat državi recimo deset milijončkov vsakič ko najdejo koga ki jim šverca hrano, potem bi italijački hitro sami poiskali gostilne kjer strežejo tako hrano in jim prenesle plačilo kazni. Red v enem tednu