Zakaj je ta želva tako zelo pomembna

Foto: Profimedia Chelonoidis phantasticus
Znanstvenike je razveselila novica, da so odkrili samico Fernandinske velike želve, za katero so se bali, da je že izumrla.
Oglej si celoten članek

Na otoku Fernandina v otočju Galápagos v Tihem oceanu, kjer je Charles Darwin zasnoval teorijo o geografski specializaciji, so odkrili živo želvjo samico, vrste Chelonoidis phantasticus oziroma Fernandinske velike želve, poročajo Associted Press. Ker so jo nazadnje videli leta 1906, so se bali, da je že izumrla.

Lahko bi jih bilo več Vizita za živali Zaradi selitve navzgor jim grozi izumrtje

Raziskovalci so želvo videli v nedeljo, veliko sledi pa nakazuje na to, da bi lahko bilo na otoku še več pripadnikov te vrste. "Potrebovali bodo več kot eno želvo, a samice lahko dolgo hranijo spermo," je glede možnosti vzreje dejal Stuart Pimm z Univerze Duke.

Želva, ki so jo našli, bi lahko bila stara več kot 100 let, odnesli pa so jo v center za vzrejo velikih želv na otoku Santa Cruz.

Za kritično ogroženost kriv vulkan

Omenjeno vrsto Mednarodna zveza za zaščito narave sicer označuje za kritično ogroženo in morebiti izumrlo. Razlog za to tiči v pogostih izbruhih ognjenika Cumbre, ki spada med enega najdejavnejših na svetu.

Niso pa Fernandinske velike želve edine redke vrste na otočju. Galapagos gosti enkratne vrste živali, katerih značilnosti so Charlesu Darwinu pomagale razviti teorijo evolucije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.