Vizita za živali
809 ogledov

Zakaj je ta želva tako zelo pomembna

Chelonoidis phantasticus
Znanstvenike je razveselila novica, da so odkrili samico Fernandinske velike želve, za katero so se bali, da je že izumrla.

Na otoku Fernandina v otočju Galápagos v Tihem oceanu, kjer je Charles Darwin zasnoval teorijo o geografski specializaciji, so odkrili živo želvjo samico, vrste Chelonoidis phantasticus oziroma Fernandinske velike želve, poročajo Associted Press. Ker so jo nazadnje videli leta 1906, so se bali, da je že izumrla.

Lahko bi jih bilo več Vizita za živali Zaradi selitve navzgor jim grozi izumrtje

Raziskovalci so želvo videli v nedeljo, veliko sledi pa nakazuje na to, da bi lahko bilo na otoku še več pripadnikov te vrste. "Potrebovali bodo več kot eno želvo, a samice lahko dolgo hranijo spermo," je glede možnosti vzreje dejal Stuart Pimm z Univerze Duke.

Želva, ki so jo našli, bi lahko bila stara več kot 100 let, odnesli pa so jo v center za vzrejo velikih želv na otoku Santa Cruz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ada berita heboh lainnya pada tahun 2019 selain ditemukan spesies pelodiscus baru loh. Berita itu datang dari pulau fernandina di galapagos dimana setelah dilakukan ekspedisi oleh otoritas taman galapagos dan konservasi galapagos.ternyata ditemukan species kura kura yang diyakini telah punah 100tahun yang lalu (kata menteri lingkungan ekuador 19 feb).kura kura itu adalah species kura kura galapagos betina dengan nama latin chelonoidis phantasticus yang diperkirakan punah akibat letusan gunung berapi berabad abad yang lalu.tetapi saat ini statusnya masih berada dalam jumlah yang sangat kecil.jadi perlu survei yang lebih luas lagi. Chelonoidis phantasticus female Which was declared extinct 100 years ago due to a volcanic eruption.It has been rediscovered by the galapagos park authorities and galapagos conservation.This news was announced by the environment minister of Ecuador on February 19. #kurakura #kurakuradarat #kurakuralaut #penyu #labilabi #bulus #kame #terapin #turtle #seaturtle #tortoise #tortuga #galapagos #chelonoidisphantasticus #chelonoidis #kurakurabaru

A post shared by The Turtle (@regiriii) on

Za kritično ogroženost kriv vulkan

Omenjeno vrsto Mednarodna zveza za zaščito narave sicer označuje za kritično ogroženo in morebiti izumrlo. Razlog za to tiči v pogostih izbruhih ognjenika Cumbre, ki spada med enega najdejavnejših na svetu.

Niso pa Fernandinske velike želve edine redke vrste na otočju. Galapagos gosti enkratne vrste živali, katerih značilnosti so Charlesu Darwinu pomagale razviti teorijo evolucije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.