Zakaj se mačke raztezajo?

Foto: Profimedia
Vzroki podobni, kot pri ljudeh.
Oglej si celoten članek

Mačke so mojstrice raztezanja in v tem tudi neizmerno uživajo. Neprestano si pretegujejo mišice. Vzroki za to pa so po mnenju strokovnjakov podobni kot pri ljudeh. 

Glavni razlog za raztezanje sta dobro počutje in povečan pretok krvi, je za portal Live Science dejal raziskovalec anatomije na Royal Veterinary College v Londonu Andrew Cuff. 

8 načinov Tako vam mačke kažejo, da vas imajo rade

Mačke spijo od 12 do 16 ur dnevno, kar je dvakrat več kot v povprečju spimo ljudje. Med spancem nam ljudem možgani paralizirajo večino mišic v telesu, da preprečijo njihovo aktivnost med počitkom. Enako se dogaja tudi mačkam; možgani jim med drugim preprečujejo, da bi v spanju hodile. A ko se enkrat zbudijo, se začnejo pretegovati.

Nikoli Tega mački ne smete narediti

 "Mačke se raztezajo, da se njihove mišice spet premikajo po obdobju neaktivnosti, če so sedele ali spale. Ko se raztezate, se aktivirajo vse vaše mišice in se poveča vaš krvni tlak, kar poveča količino krvi, ki teče do možganov in mišic. To se vam pomaga zbuditi in zdramiti," je pojasnil Cuff. 

Mačke Bodite pozorni na te znake pri mački

Ko se mišice z raztezanjem začnejo premikati, začnejo izločati toksine in odpadne stranske proizvode, ki nastanejo med obdobji nedejavnosti. Na primer, ogljikov dioksid in mlečna kislina se lahko kopičijo v telesu mačk, a raztezanje poveča krvno in limfno cirkulacijo, kar pomaga pri izločanju odvečnih snovi. Raztezanje pa poleg tega pripravi mišice na aktivnosti. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.