Vizita za živali > Novice
1586 ogledov

Zakaj se mačke raztezajo?

Vzroki podobni, kot pri ljudeh.

Mačke so mojstrice raztezanja in v tem tudi neizmerno uživajo. Neprestano si pretegujejo mišice. Vzroki za to pa so po mnenju strokovnjakov podobni kot pri ljudeh. 

Glavni razlog za raztezanje sta dobro počutje in povečan pretok krvi, je za portal Live Science dejal raziskovalec anatomije na Royal Veterinary College v Londonu Andrew Cuff. 

Ugriz mačke 8 načinov Vizita za živali Tako vam mačke kažejo, da vas imajo rade

Mačke spijo od 12 do 16 ur dnevno, kar je dvakrat več kot v povprečju spimo ljudje. Med spancem nam ljudem možgani paralizirajo večino mišic v telesu, da preprečijo njihovo aktivnost med počitkom. Enako se dogaja tudi mačkam; možgani jim med drugim preprečujejo, da bi v spanju hodile. A ko se enkrat zbudijo, se začnejo pretegovati.

zivljenje 17.12.13. macka, foto: shutterstock Nikoli Vizita za živali Tega mački ne smete narediti

 "Mačke se raztezajo, da se njihove mišice spet premikajo po obdobju neaktivnosti, če so sedele ali spale. Ko se raztezate, se aktivirajo vse vaše mišice in se poveča vaš krvni tlak, kar poveča količino krvi, ki teče do možganov in mišic. To se vam pomaga zbuditi in zdramiti," je pojasnil Cuff. 

Zivljenje 13.01.14, muc, macek, macka, foto: Shutterstock Mačke Vizita za živali Bodite pozorni na te znake pri mački

Ko se mišice z raztezanjem začnejo premikati, začnejo izločati toksine in odpadne stranske proizvode, ki nastanejo med obdobji nedejavnosti. Na primer, ogljikov dioksid in mlečna kislina se lahko kopičijo v telesu mačk, a raztezanje poveča krvno in limfno cirkulacijo, kar pomaga pri izločanju odvečnih snovi. Raztezanje pa poleg tega pripravi mišice na aktivnosti. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.