Zakaj so severni medvedi vedno bolj lačni?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Populacija severnih medvedov se je v zadnjem desetletju zmanjšala za približno 40 odstotkov,
Oglej si celoten članek

Severni medvedi imajo zaradi taljenja arktičnega ledu kot posledice globalnega segrevanja ozračja velike težave pri ulovu plena, predvsem tjulnjev, ki so njihova glavna hrana. Zato stradajo že v glavni sezoni lova, ko bi se morali rediti, po poročanju tujih tiskovnih agencij kaže študija, ki jo je v četrtek objavila znanstvena revija Science.

V študiji so preučili podatke, ki so jih raziskovalci med aprilom in julijem lani zbirali na področju arktičnega Beaufortovega morja. Podatke so zbirali s spremljanjem devetih severnih medvedk.

Končno selitev Najbolj žalosten severni medved končno zamenjal dom

Na podlagi raziskave so ugotovili, da je metabolizem severnega medveda kar 1,4-krat hitrejši, kot so prvotno domnevali. Kar pet od devetih medvedk je telesno težo izgubilo v osmih do 11 dneh, saj so imele težave pri ulovu zadostne količine plena. Ulov je bil namreč precej manjši kot njihova potreba zaradi porabe energije. Študija je razkrila, da so kar štiri medvedke izgubile 10 ali celo več odstotkov svoje telesne teže, ena od medvedk pa je izgubila tudi na mišični masi.

Krive so alge Severni medvedi so postali zeleni

Glavni avtor poročila, Anthony Pagano s Kalifornijske univerze v Santa Cruzu, je dejal, da so medvedke v času, ko naj bi se redile, izgubljale svojo težo. Kot je povedal, naj bi severni medvedi v pomladanski sezoni, ko je bila opravljena raziskava, morali ujeti največ svojega plena in s tem pridobiti tudi največ tolšče, ki bi jim pomagala pri preživetju čez leto.

Porabijo veliko več energije

Prejšnji poskusi ocen metabolizma severnih medvedov so temeljili na predpostavkah, ki so se zdaj izkazale za napačne. Raziskovalci so namreč trdili, da medvedi pri lovu porabijo zelo malo svoje energije, saj naj bi bili primarno lovci, ki sedijo in čakajo na plen. Izpostavljali pa so tudi, da lahko severni medvedi upočasnijo svoj metabolizem, če pri ulovu niso dovolj uspešni. To bi pripomoglo k ohranjanju njihove energije.

"Ugotovili smo, da imajo severni medvedi veliko večje zahteve po energiji, kot smo sprva predvidevali. Da bi jih zadovoljili, bi morali uloviti velike količine tjulnjev," je dejal Pagano, ki je med drugim tudi biolog za divje živali na Geološkem zavodu ZDA.

Foto: Profimedia Mrtev severni medved

Arktika se zaradi podnebnih sprememb segreva dvakrat hitreje kot ostali deli planeta. Taljenje ledu sili severne medvede, da za ulov svojega glavnega plena - mladih tjulnjev - potujejo veliko dlje, kot so v preteklosti.

"Količina ledu na Arktiki se manjša s hitrostjo 14 odstotkov na deset let. To najverjetneje vpliva tudi na zmanjšanje ulova severnih medvedov," so zapisali v študiji.

Populacija severnih medvedov se je v zadnjem desetletju zmanjšala za približno 40 odstotkov, še navaja AFP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.