Zato se mačkam ponoči svetijo oči

Foto: Profimedia mačka, oči
Zakaj pride do tega?
Oglej si celoten članek

Čeprav je vaša mucka prijazna, rada prede in se rada stisne k vam, je še vedno sorodnica nevarnega leva ali tigra, ki se ga v temi ne vidi, svojo prisotnos pa naznani le s shrljivim odsevom svetlobe v očeh. Zakaj pride do tega?

Kot piše National Geographic imajo mačke v očeh posebno plast, ki se ji po latinsko reče tapetum lucidum. Ta plast leži za mrežnico, ki je občutljiva na svetlobo.Odbojna plast, torej tapetum lucidum močno poveča občutljivost na svetlobo. Zahvaljujoč tej plasti, mačke "uporabijo" vsako svetlobo (ki je lahko še tako slaba) sebi v prid in se zato v temi zelo dobro znajdejo. Mačke v temi vidijo vse, česar mi s prostim očesom ne moremo zaznati.

Ni pa posebna plast tako "mogočna", da bi mačkam pomagala videti tudi v popolnem mraku - če bi jo na primer zaprli v sobo brez okej in brez kakršnekoli svetlobe. Ne. V tem primeru si mačke pomagajo s sluhom in vonjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:45 29. September 2018.

    KD,kreten.Srhljivo????WTF.Macke so zakon.Razlog vec,da imam raje zivali kot ljudi,ki pisejo neko neutemeljeno negativno sranje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.