Vizita za živali
4194 ogledov

Zato se mačkam ponoči svetijo oči

mačka, oči
Zakaj pride do tega?

Čeprav je vaša mucka prijazna, rada prede in se rada stisne k vam, je še vedno sorodnica nevarnega leva ali tigra, ki se ga v temi ne vidi, svojo prisotnos pa naznani le s shrljivim odsevom svetlobe v očeh. Zakaj pride do tega?

Kot piše National Geographic imajo mačke v očeh posebno plast, ki se ji po latinsko reče tapetum lucidum. Ta plast leži za mrežnico, ki je občutljiva na svetlobo.Odbojna plast, torej tapetum lucidum močno poveča občutljivost na svetlobo. Zahvaljujoč tej plasti, mačke "uporabijo" vsako svetlobo (ki je lahko še tako slaba) sebi v prid in se zato v temi zelo dobro znajdejo. Mačke v temi vidijo vse, česar mi s prostim očesom ne moremo zaznati.

Ni pa posebna plast tako "mogočna", da bi mačkam pomagala videti tudi v popolnem mraku - če bi jo na primer zaprli v sobo brez okej in brez kakršnekoli svetlobe. Ne. V tem primeru si mačke pomagajo s sluhom in vonjem.

Komentarjev 2
  • Lovebites8 08:45 29.september 2018.

    KD,kreten.Srhljivo????WTF.Macke so zakon.Razlog vec,da imam raje zivali kot ljudi,ki pisejo neko neutemeljeno negativno sranje.