Vizita za živali > Novice
11837 ogledov

Zato vas mačka med crkljanjem ugrizne

Mačka
Nekateri to poimenujejo ljubezensko grizenje.

Strokovnjaki za mačje obnašanje pa priznavajo, da tega obnašanja še vedno ne morejo popolnoma razložiti.

Najpogosteje mačke iščejo pozornost in crkljanje. Ko pa se zdi, da traja božanje predolgo, ugriznejo skrbnika v dlan. Skrbniki vedenje opisujejo kot nenadno spremembo osebnosti, ko se mucka iz mirne ljubeznive kepice spremeni v zobato zver.

Želi nadozorovati položaj 

Strokovnjaki za mačje obnašanje niso prepričani, zakaj mačke to počnejo. Vseeno pa obstaja teorija o tem, da želi mačka s takšno agresijo nadzorovati položaj. Morda obstajajo nekatere pomembne nevrološke negativne spodbude, ki so povezane z dolžino božanja in crkljanja mačke.

Možno je, da je mačka že pred "napadom" dajala znake, da ji crkljanje ne ugaja več, pa skrbniki tega ne opazimo. Zato se sprememba v vedenju zdi bolj nenadna kot je v resnici.  

Takšno mačje vedenje ne pomeni, da ji ne morete zaupati in da z mačko ne morete imeti ljubečega odnosa. Največ lahko storite sami s tem, da se naučite prepoznavati opozorilne znake, mačko pa ob neželenem vedenju primerno kregajte z odločno besedo “ne”. Vedeti mora, da takšno vedenje ni zaželeno.

Kako naj se obnašam?

Če vas mačka nežno ugrizne in prime tudi s tačkami, pa nikoli ne vlecite roke k sebi, saj se vam bodo zobje in kremplji zataknili v kožo in bodo tako nastale ranice. Z roko mirujte in mački recite “ne”. Ko bo popustila prijem, odmaknite roko.

Komentarjev 1
  • irena14 07:58 14.avgust 2018.

    Seveda muce vedno nakažejo, kdaj je dovolj crkljanja. Ko začne premikati rep počasi in oblikovati vprašaje s konico repa, e nekako dovolj. Kadar se zgodi ugriz, mačka ne stisne zob takoj, najprej je nežen. Jaz ob tem dogodku samo rečem ...prikaži večem au in naša Niki takoj popusti ugriz, Torej to ni tak problem. Musa se tudi z miško, ki jo ujame najprej le igra, ko se nekako naveliča, ker igra traja že predolgo, miško ugrizne. Miška, na njeno žalost, ne zna reči ne ali au in to je zanjo usodno.