Vizita za živali > Novice
2368 ogledov

Spoznajte govorico mačjega repa

Otroci berejo mačkam EPA
Rep je za mucke zelo pomemben, saj jim pomaga pri ravnotežju pri hoji po ozkem robu, pri skokih in tako dalje. Naše mucke pa uporabljajo rep tudi za komunikacijo.

Najbrž ste sami ugotovili, da vas želi mucka z dvignjenim repom veselo pozdraviti ali da se ob srečanju s tujo mucko ali psom njen rep celo naježi. Naučite se prepoznati komunikacijo z repom.

Z repom tudi trza

Ko pridete domov, se vas mucka najbrž razveseli z navpično privzdignjenim repom. S tem pokaže, da vas je vesela. Če vrh repa trza, pomeni, da je to veselje še toliko večje.

Z repom trzajo tudi v drugih položajih repa, s tem ponavadi izkazujejo razburjenje.

Ko pes maha z repom, je vesel. Kaj pa mačka? Ko vidi mačka skozi okno ptico, se njen rep počasi premika levo in desno. To je zato, ker je močno osredotočena na plen.

Ko z repom maha hitro, izraža strah in agresijo, zato se ji v tem primeru ne približujemo.

Ko je prestrašena ... 

Ko je vaša mucka zelo razdražena ali prestrašena, bo njen rep našopirjen. To se zgodi, ko sreča kakšno neznano bitje in se želi pred njim pokazati večjo in bolj zastrašujočo.

Mačke sicer normalno nosijo upognjen rep, nekatere pasme imajo spuščenega. Močno spuščen rep in rahlo izbočen hrbet pomeni, da bodo morda napadle. Če skrijejo rep pod trebušček, pomeni, da so živčne.