Žiraf ne bo več

Foto: nov
Foto: nov
Žirafam grozi izumrtje.
Oglej si celoten članek

Mednarodna unija za ohranitev narave (IUCN) je na konferenci v Cancunu žirafe uvrstila na rdeč seznam ranljivih živali, ki jim grozi izumrtje. V zadnjih treh desetletjih je njihovo število upadlo za okrog štirideset odstotkov.

Foto: nov Žirafe v Živalskem vrtu Ljubljana Žirafe so močno ogrožene zaradi nezakonitega lova, nemirov, območij z minami ter farm, ki se vse bolj širijo v divjino, je na konferenci v Mehiki navedel IUCN. V Afriki je po zadnjih podatkih še manj kot 98.000 žiraf.

IUCN je na rdeč seznam uvrstil tudi nekatere ptice, med njimi afriškega sivega papagaja, ki je po novem med ogroženimi živalskimi vrstami. Omenjeni papagaji so posebej priljubljenimi domačimi živalmi, saj so sposobni oponašati človeški govor.

Poleg živali je IUCN na seznam dal še nekatera žita, kot sta ječmen in oves, pa tudi sončnice in mango.

"Vlade imajo veliko odgovornost in morajo narediti nekaj za ohranitev biološko raznovrstnost - ne samo zase, temveč tudi za varnost hrane in trajnostni razvoj", je dejal vodja IUCN Inger Andersen.

dezurni@zurna24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.