Vizita za živali > Novice
17 ogledov

Žiraf ne bo več

Žirafe v Živalskem vrtu Ljubljana nov
Žirafam grozi izumrtje.

Mednarodna unija za ohranitev narave (IUCN) je na konferenci v Cancunu žirafe uvrstila na rdeč seznam ranljivih živali, ki jim grozi izumrtje. V zadnjih treh desetletjih je njihovo število upadlo za okrog štirideset odstotkov.

Žirafe v Živalskem vrtu Ljubljana | Avtor: nov nov
Žirafe so močno ogrožene zaradi nezakonitega lova, nemirov, območij z minami ter farm, ki se vse bolj širijo v divjino, je na konferenci v Mehiki navedel IUCN. V Afriki je po zadnjih podatkih še manj kot 98.000 žiraf.

IUCN je na rdeč seznam uvrstil tudi nekatere ptice, med njimi afriškega sivega papagaja, ki je po novem med ogroženimi živalskimi vrstami. Omenjeni papagaji so posebej priljubljenimi domačimi živalmi, saj so sposobni oponašati človeški govor.

Poleg živali je IUCN na seznam dal še nekatera žita, kot sta ječmen in oves, pa tudi sončnice in mango.

"Vlade imajo veliko odgovornost in morajo narediti nekaj za ohranitev biološko raznovrstnost - ne samo zase, temveč tudi za varnost hrane in trajnostni razvoj", je dejal vodja IUCN Inger Andersen.

dezurni@zurna24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.