Je slovenski trgovec res rekordno zvišal plače?

Foto: Hofer
Foto: Hofer
Hofer, eden večjih slovenskih trgovcev, je ob zaključku lanskega leta izjavil, da bo v letu 2020 svojim zaposlenim rekordno povišal plače, celo največ v zgodovini podjetja.
Oglej si celoten članek

Njihov prodajalec naj bi letos tako za polni delovni čas v najvišjem plačilnem razredu prejel bruto plačilo kar 1600 evrov, junija pa še regres v vrednosti 1700 evrov. O tem smo pisali tudi pri nas.

Januarske plače so izplačane, zato smo preverili, ali je trgovec držal obljubo o rekordnem zvišanju plač.

Foto: Hofer Hofer

Prodajalci za četrtino krajši delavnik s plačilom, ki je skoraj tretjino višje od minimalne plače

Po novih plačah naj bi Hoferjeve prodajalke in prodajalci v zadnjem plačilnem razredu sedaj za 40 ur/teden prejemali plačilo, ki zakonsko določeno minimalno plačilo presega za kar 70,1 %. Zaposleni za 30 ur/teden pa naj bi prejeli plačilo, ki bo za kar 27,6 % presegalo zakonsko minimalno plačo, predvideno za 40 ur/teden. In kaj to pomeni, če pogledamo konkretne številke?

Res je, Hoferjev prodajalec v najvišjem plačilnem razredu prejme 1600 evrov

Preverili smo februarsko izplačilo januarske plače - torej prve plače v 2020, ki naj bi že vključevala obljubljeno zvišanje. Takšno osnovno bruto plačo po novem dobijo prodajalke in prodajalci v trgovinah Hofer v primerjavi s slovensko minimalno plačo:

Foto: Hofer Hofer

V dobrih 10 letih iz 727 na 1200 evrov

V podjetju Hofer pa je nadpovprečno plačilo postalo že stalnica, kar lahko razberemo iz podatkov zadnjih 11 let. Od leta 2008 do 2019 se je Hoferjevim sodelavcem v prodaji plačilo zvišalo za 45,5 %, vključno z letošnjim zvišanjem plač pa za kar 65 %.

Foto: Hofer Hofer

Zaposlenim v Hoferju pripada pripada še:

- regres v višini 1700 evrov,
- najvišje zakonsko določeno nadomestilo za prehrano (6,12 evra/dan),
- maksimalno neobdavčeno povračilo stroškov za prevoz na delo (0,18 evra/kilometer),
- vplačilo v drugi steber pokojninskega zavarovanja,
- nagrada iz naslova poslovne uspešnosti.

*************************************************

O podjetju Hofer

Podjetje Hofer Slovenija je na slovenski trg vstopilo leta 2005 z odprtjem 11 trgovin. Danes podjetje s 87 trgovinami širom Slovenije šteje že blizu 2.000 zaposlenih in se s tem uvršča med večja slovenska trgovska podjetja. Že od samega začetka zaposlenim v prodaji izplačuje nadpovprečno plačilo v trgovinski dejavnosti. Pošteno plačilo izvaja tudi z večstopenjskim plačilnim modelom, ki omogoča, da se vsako naslednje leto, do zadnjega razreda, zaposlenim osnovna bruto plača samodejno zviša.

Foto: Hofer Hofer

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.