Zanimivo
7899 ogledov

Je slovenski trgovec res rekordno zvišal plače?

Hofer Hofer
Hofer, eden večjih slovenskih trgovcev, je ob zaključku lanskega leta izjavil, da bo v letu 2020 svojim zaposlenim rekordno povišal plače, celo največ v zgodovini podjetja.

Njihov prodajalec naj bi letos tako za polni delovni čas v najvišjem plačilnem razredu prejel bruto plačilo kar 1600 evrov, junija pa še regres v vrednosti 1700 evrov. O tem smo pisali tudi pri nas.

Januarske plače so izplačane, zato smo preverili, ali je trgovec držal obljubo o rekordnem zvišanju plač.

Hofer | Avtor: Hofer Hofer

Prodajalci za četrtino krajši delavnik s plačilom, ki je skoraj tretjino višje od minimalne plače

Po novih plačah naj bi Hoferjeve prodajalke in prodajalci v zadnjem plačilnem razredu sedaj za 40 ur/teden prejemali plačilo, ki zakonsko določeno minimalno plačilo presega za kar 70,1 %. Zaposleni za 30 ur/teden pa naj bi prejeli plačilo, ki bo za kar 27,6 % presegalo zakonsko minimalno plačo, predvideno za 40 ur/teden. In kaj to pomeni, če pogledamo konkretne številke?

Res je, Hoferjev prodajalec v najvišjem plačilnem razredu prejme 1600 evrov

Preverili smo februarsko izplačilo januarske plače - torej prve plače v 2020, ki naj bi že vključevala obljubljeno zvišanje. Takšno osnovno bruto plačo po novem dobijo prodajalke in prodajalci v trgovinah Hofer v primerjavi s slovensko minimalno plačo:

Hofer | Avtor: Hofer Hofer

V dobrih 10 letih iz 727 na 1200 evrov

V podjetju Hofer pa je nadpovprečno plačilo postalo že stalnica, kar lahko razberemo iz podatkov zadnjih 11 let. Od leta 2008 do 2019 se je Hoferjevim sodelavcem v prodaji plačilo zvišalo za 45,5 %, vključno z letošnjim zvišanjem plač pa za kar 65 %.

Hofer | Avtor: Hofer Hofer

Zaposlenim v Hoferju pripada pripada še:

- regres v višini 1700 evrov,
- najvišje zakonsko določeno nadomestilo za prehrano (6,12 evra/dan),
- maksimalno neobdavčeno povračilo stroškov za prevoz na delo (0,18 evra/kilometer),
- vplačilo v drugi steber pokojninskega zavarovanja,
- nagrada iz naslova poslovne uspešnosti.

*************************************************

O podjetju Hofer

Podjetje Hofer Slovenija je na slovenski trg vstopilo leta 2005 z odprtjem 11 trgovin. Danes podjetje s 87 trgovinami širom Slovenije šteje že blizu 2.000 zaposlenih in se s tem uvršča med večja slovenska trgovska podjetja. Že od samega začetka zaposlenim v prodaji izplačuje nadpovprečno plačilo v trgovinski dejavnosti. Pošteno plačilo izvaja tudi z večstopenjskim plačilnim modelom, ki omogoča, da se vsako naslednje leto, do zadnjega razreda, zaposlenim osnovna bruto plača samodejno zviša.

Novice :Pozor, Hofer odpoklical ta izdelek. Možni resni zapleti. | Avtor: Hofer Hofer