Vsaka nenavadna sprememba kože je potencialna nevarnost

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Koža je naš največji organ in nam služi kot zaščita pred zunanjim svetom. Vendar je tudi ranljiva; eden največjih sovražnikov je ultravijolično sevanje, ki smo mu izpostavljeni med vsakim izpostavljanjem na soncu ali v solariju. Poleg tega, da UV-sevanje lahko povzroči opekline in pospešeno staranje kože, so lahko njegove posledice tudi dolgoročno nevarne.
Oglej si celoten članek

Ena izmed teh nevarnosti je druga najpogostejša vrsta kožnega raka – ploščatocelični karcinom kože ali PCKK (angl. cutaneous squamous cell carcinoma). Ljudje, ki so pogosto izpostavljeni soncu, na primer tisti, ki delajo na prostem, ljudje s svetlo poltjo in ljudje z oslabljenim ali nedelujočim imunskim sistemom, so bolj nagnjeni k razvoju PCKK.

Ta vrsta kožnega raka se lahko pojavi kjer koli na koži, običajno pa prizadene področja, ki so pogosto izpostavljena soncu, kot so: roke, obraz in vrat. Ko ga odkrijemo v zgodnji fazi, je ta rak na splošno lahko ozdravljiv, v tem prispevku pa navajamo, kako ga odkriti. Po navadi se pojavlja kot dvignjen izrastek, podoben bradavici ali luskasta lezija, ki občasno krvavi [1]. Manjši kot je, ko ga najdemo, lažje ga je kirurško odstraniti. Njegovo prepoznavanje pa ni vedno najlažja naloga, zato je pomembno, da svojo kožo redno pregledujete in o morebitnih nenavadnih spremembah obvestite zdravnika.

Nemelanomski ploščatocelični kožni rak (PCKK) se najpogosteje pojavi šele po 65. letu starosti [2], vendar pa pogoji za njegov pojav nastajajo skozi vse življenje. Vsaka izpostavljenost ultravijoličnemu (UV) sevanju znatno poveča tveganje za nastanek PCKK, zato ga vedno več držav prepoznava kot poklicno bolezen delavcev na prostem. Ne glede na zaposlitev ali življenjski slog je pomembno, da vsakič, ko ste izpostavljeni soncu, nosite zaščitna oblačila in pokrivala za glavo, redno nanašate kremo za sončenje in si vse življenje pregledujete kožo, da lahko opazite tudi najmanjšo spremembo čim prej, in se jo pravočasno diagnosticira.

 

[1] Skin Cancer Foundation. Squamous cell carcinoma (SCC). http://www.skincancer.org/skin-cancer-information/squamous-cell-carcinoma.
[2] Garcovich et al. Aging Dis. 2017 Oct; 8(5): 643–661.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.