Beovićeva napoveduje "bistveno strožji režim na meji s Hrvaško"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović napoveduje, da bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji", omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob povratku s Hrvaške.
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem so potrdili rekordno število okužb z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, kar 180. Pred tem je bila rekordna vrednost 140 okužb, ki so jih zabeležili 11. julija. Med potrjenimi okužbami pri nas je bilo v zadnjem tednu več uvoženih primerov kot pa lokalnih prenosov. Od 33 uvoženih primerov jih je 27 iz Hrvaške

Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ocenjuje, da je to problem. "Pred časom smo zapirali meje z BiH ali Srbijo ob bistveno nižjih številkah vnosov," je izpostavila in dodala, da bi bil njen predlog v tem trenutku zagotovo bistveno strožji režim na meji s Hrvaško.

Najboljši ukrep za zajezitev širjenja okužb iz sosednje države bi sicer bilo zaprtje diskotek na Hrvaškem, kar pa ni v domeni Slovenije, je dejala. Zato je kot možne rešitve izpostavila uvedbo obvezne karantene po povratku iz Hrvaške ali obveznega testiranja na okužbo po vzoru sosednje Italije. Testiranje je po njenih besedah sicer manj učinkovita metoda, a tako bi zajeli vsaj tretjino vnosov.

Strokovna skupina bi po njeni napovedi tak predlog vladi lahko podala "čez kak dan" in dodala, da "bi se kakšna sprememba znala zgoditi prihodnji teden". Poudarila pa je, da takšna odločitev ni v domeni stroke.

Rekord Panika na Hrvaškem: Toliko primerov okužb v enem dnevu še niso zabeležili

Jeseni bi lahko imeli problem

Beovićeva je opozorila, da če se bo naraščanje števila okužb še povečevalo, "bomo po končanih dopustih v jesensko sezono vstopili s problemom, ki bo povezan z druženji v šolah in v delovnih kolektivih. Lahko bi prišlo do izbruhov okužb". "Kapacitete obvladovanja situacije v Sloveniji so krhke in so na zgornji meji zmogljivosti," je posvarila. Vzrok za manjše število testiranj na novi koronavirus v zadnjih dneh pa Beovićeva vidi v tem, da številni še vedno dopustujejo.

"Upad števila testiranj pa zagotovo ni tolikšen, da bi bil razlog za zaskrbljenost," je ocenila vodja svetovalne skupine za covid-19. Pri tem je še spomnila, da je v tem tednu več testiranj kot v preteklem tednu.

Epidemiologi tistim, ki se vračajo s Hrvaške in vedo, da so bili na množičnih zabavah, svetujejo, naj se še 14 dni po vrnitvi domov izogibajo stikov s starejšimi ali kronično bolnimi. Kdor se vrača s "problematičnih" območij, pa naj čim prej po pojavi simptomov stopi v stik s svojim zdravnikom in se dogovori glede nadaljnjih ukrepov, da se širjenje okužbe zameji. V nasprotnem primeru lahko ta oseba okuži še veliko ljudi okoli sebe.

Težavo predstavlja pomanjkanje testov

Foto: Saša Despot izjava vlade RS Bojana Beović V Sloveniji bi potrebovali več hitrih testov na novi koronavirus, kot pa jih je na razpolago. "Želimo si več hitrih testov in še hitrejših, kot pa jih imamo na razpolago. Bolnike je namreč treba ustrezno razporediti po bolnišničnih sobah, da ne bi prišlo do navzkrižnih infekcij," je dejala Beovićeva. Po njenih besedah je število hitrih testov na novi koronavirus omejeno zaradi težav z dobavo. "Slovenija je majhna država in ni toliko zanimivo tržišče, kar se kaže tudi pri dobavi zdravil," je dodala.

Pri tem je poudarila, da je obravnava bolnika vselej odvisna od njegovega stanja in ne od tega, ali pri njem obstaja suma na covid-19. "Obravnava mora biti pravočasna glede na zdravstveno stanje bolnika, v ustrezni zaščitni opremi," je opozorila. Po njenih besedah zato čakanje na rezultate testa na novi koronavirus nikakor ne sme biti razlog za zamujanje z obravnavo.

Zdravje Novi podatki: Število novih okužb še vedno visoko

Deček v hudih bolečinah na operacijo čakal 21 ur

Odmeva primer petletnega otroka, ki so ga starši zaradi vnetja rane po poškodbi noge pripeljali na celjsko urgenco, je prvi poročal portal 24ur.com. Otroka so kljub bolečinam in visoki vročini, ki je bila posledica sepse, poslali domov, saj da morajo za nadaljnjo obravnavo najprej pridobiti rezultate testa na novi koronavirus.

Dečka so operirali šele po 21 urah, ko je zdravnik ocenil, da je njegovo stanje preresno, da bi še naprej čakali na rezultat testa. V Splošni bolnišnici Celje so pojasnili, da morajo zaradi omejenih dobav število hitrih testov na novi koronavirus omejiti na sedem preiskav dnevno. Hitre teste zato uporabijo le v najnujnejših primerih.

Foto: Epa koronavirus laboratorij

"Bolnika je treba obravnavati glede na njegovo stanje"

Beovićeva je v izjavi za STA dejala, da ne pozna podrobnosti celjskega primera in ga zato tudi ne more komentirati. "Tudi ne vem, koliko je bil utemeljen sum na covid-19. Pomembno je, da se bolnik obravnava glede na njegovo stanje, in to ne glede na to, ali obstaja sum na covid-19 ali ne. Če obravnava ni urgentna, pa se lahko počaka na rezultat testa," je opozorila.

Dodala je še, da bo v jesenskem času, ko bi se število okužb z novim koronavirusom lahko povečalo, potreba po hitrih testih toliko večja, še posebej v večjih bolnišničnih centrih.

Covid-19 Od 33 uvoženih primerov jih je kar 27 s Hrvaške, večinoma z obale

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 08:00 14. Avgust 2020.

    Verjetno bodo vsi povratniki iz Hrvaške morali 3 tedne obvezno nositi ritne čepke XL, zaradi preprečevanja širjenja Covid-19. Zabojniki so …

  • 07:56 14. Avgust 2020.

    Prihaja jesen in z njo nadaljevanke z Beovićko,Kacinom,Krekom in še nekaj strokovnjaki,ki nas bodo zabavali do naslednje poletne sezone oziroma …

  • mb
    07:44 14. Avgust 2020.

    res. zmagala je. kolikšen % slovencev, ki so bili na dopustu na hrvaškem je prinselo v slo virus ?. Starostna …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.