Zdravje
3270 ogledov

Celje: Deček v hudih bolečinah na operacijo čakal 21 ur

Nad enotnim regijskim urgentnim centrom, ki bi bil v SB Celje, na Celjskem vsi n Žurnal24 main
Razlog? Izredne razmere zaradi novega koronavirusa. Deček je zaradi povišane telesne temperature pred operacijo potreboval negativen izvid testa na covid-19.

Takoj ocenili, da bo potrebna operacija

Novinarji 24 UR poročajo o izkušnji družine iz Celja, ki je pred dobrim tednom dni s petletnim sinom obiskala urgentni center Splošne bolnišnice Celje. Sin si je poškodoval nogo, rana se je močno vnela in začela otekati. Njegova telesna temperatura se je povišala, bil je v hudih bolečinah. Mati je poklicala pristojne na urgenci, kjer so se strinjali, da je rano treba sanirati čim prej. 

Ko je rano na urgentnem centru pregledala zdravnica, je ocenila, da je potrebna operacija. A se je hitro zapletlo, saj je sin imel vročino, zato je moral najprej opraviti test na covid-19. 

Že po prvem scenariju bi morali dolgo čakati

Predpisali so mu antibiotik, vzeli bris in jih poslali domov, kjer so morali počakati na rezultate testa. Tako naj bi otrok od 23. ure zvečer na rezultate testa čakal do 14. ure naslednji dan. Ker se je njegova rana do jutra še bolj zagnojila, telesna temperatura pa povišala, je bila mati že zelo zaskrbljena. Nestrpno je pričakovala rezultat testa, ki pa ga ob 14. uri, kot so bili dogovorjeni, še ni bilo. Medicinska sestra naj bi materi dejala, naj pokliče čez uro ali dve in naj se zaveda, da sin ne bo prišel do kirurga, dokler ne bo imel izvida, razen če je življenjsko ogrožen. 

Nato sta se z možem odločila, da otroka ponovno odpeljeta v bolnišnico. Med potjo naj bi materi sorodnica (ki je najbrž delala v laboratoriju) po telefonu sporočila, da je otrokov bris negativen, a da bo trajalo še nekaj časa, da bo podatek viden v sistemu. Ko so informacijo predali medicinski sestri na urgenci, je ta poklicala v laboratorij. "Sestra se je čez nekaj časa vrnila in me pred vsemi na urgenci oštela, da se jim v laboratoriju nihče ne javi in da kaj mislim, da sem, da lahko grem prek sistema ali kaj," je mati dejala za 24 UR.

Uradne rezultate testa čakali kar 33 ur

Šele devetnajst ur po odvzemu brisa jih je sprejel zdravnik, ki je priznal, da vročina zagotovo ni posledica covida-19, temveč sepse. Vnetje je že tako napredovalo, da lokalna anestezija ni več prišla v poštev, a ker otrok še vedno ni imel negativnega izvida, mu anesteziolog ni mogel dati splošne anestezije.

Po več posvetih so se vendarle odločili, da bodo otroka operirali takoj, saj je bila zadeva že zelo resna in bi vnetje lahko prešlo na bezgavke. Tako je bil deček operiran po 21-ih urah čakanja na izvid. Uradne rezultate testa pa so čakali kar 33 ur.

Na SB Celje so za 24 UR pojasnili, da imajo na voljo le sedem hitrih testov na dan in da konkretnega primera zaradi varstva osebnih podatkov ne bodo komentirali.

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Prenovljen zemljevid hrvaške obale: Kje je najbolj in najmanj varno?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • ode 17:47 13.avgust 2020.

    In koliko časa bi čakal vnučić Zokija ali sinčići podobnih mafijcev? Niti sekunde.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 16:30 13.avgust 2020.

    ti ljudje so v službi sistema, ne v službi ljudi. bolj važno jim je, da ne prekršijo nekega bnedastega pravila, kot pa da pomagajo človeku v stiski. tak sistem je gnil do obisti. nehajmo plačevat zdravstveno zavarovanje. to ni storitev, ...prikaži več ki si jo zaslužimo.

  • Ivo 14:53 13.avgust 2020.

    Tole smrdi do neba. Da mene neka medicinska sestra domov pošlje in to brez pregleda pri zdravniku, medtem ko sin nujno potrebuje operacijo?!? Pogumno!