Zdravje > Aktualno
9851 ogledov

V UKC Maribor potrebujejo pomoč: "Ljudje preprosto ne zmorejo več"

Covid-19: UKC Maribor UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor
Težava ni oprema, temveč ustrezno usposobljen kader.

"Ne vemo, kaj nas čaka jeseni"

V UKC Maribor so sredi julija po nekajtedenskem premoru ponovno vzpostavili enoto za zdravljenje okuženih z novim koronavirusom. Trenutno se pri njih zdravi 11 takšnih bolnikov, pospešeno se pripravljajo tudi na nadaljnje soočanje z epidemijo. Ob tem direktor Vojko Flis opozarja, da nujno rabijo pomoč osebja iz drugih bolnišnic.

Ob predstavitvi poročila o dosedanjem soočanju s covidom-19 na današnji seji sveta zavoda je Flis spomnil, da je Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor ena od štirih bolnišnic v Sloveniji za zdravljenje covid bolnikov. "Ne vemo, kaj nas čaka jeseni. Pripravljeni bomo enako, kot smo bili doslej. In rezultati kažejo, da smo kakovostno delali," je ocenil v izjavi za medije po seji, ki je potekala za zaprtimi vrati.

Primanjkuje jim ustrezno usposobljenega kadra

Znova je opozoril, da problem ni oprema ampak ustrezno usposobljen kader. "Glede na cikluse dela na covid oddelku in glede na to, da mora osebje po delu za 14 dni v karanteno, nam zmanjkuje ustrezno izobraženega osebja, ki je zmožno to delo na takšen način opravljati. Na državni ravni smo se pogovarjali, da bi covid bolnišnicam v primeru, da bo prišlo do večjega razmaha epidemije, morale pomagati ostale bolnišnice. O tem bo treba še razpravljati, ker ljudje preprosto ne zmorejo več," je pojasnil.

Kljub izzivom novega koronavirusa nameravajo letošnje poslovno leto zaključiti z uravnoteženim poslovnim izidom. Kot je pojasnil Flis, ne glede na vloženi trudi se delo zaradi razmer upočasni in ne uspevajo izpolnjevati dogovorjenega programa. "Zagotovilo pa imamo, da bo covid bolnišnicam izpad dohodka povrnjen. Ko bo to uresničeno, bomo lahko poslovali uravnoteženo," je dejal.

Skrbi jih, ker bo finančni načrt potrjen zelo pozno

Predsednik sveta zavoda Jože Šabeder je po seji povedal, da so člani sveta zavoda predlagani finančni načrt in program dela za leto 2020 sprejeli brez večjih pomislekov. "Dokumenti so bili dobro pripravljeni. Vsi skupaj moramo delovati v dobro tistih, ki jim je klinični center namenjen, torej bolnikov," je dejal.

Flis si želi, da bi lahko poslovne dokumente sprejeli prej in bi tako imeli bolj proste roke pri izvajanju investicij. "Tako kot v lanskem letu bo finančni načrt na ministrstvu potrjen zelo pozno, kar vsako leto na novo onemogoča zaključevanje posameznih projektov v tekočem koledarskem letu. To nas vse skrbi, vključno s člani sveta zavoda," je dejal.

Načrtovani prihodki se povečujejo

V UKC Maribor letos načrtujejo prihodke v višini nekaj več kot 251 milijonov evrov in ravno tako visoki naj bi bili odhodki. Načrtovani prihodki so za 16,5 milijona evrov višji od doseženih v lanskem letu, načrtovani prihodki pa se povečujejo za 17,1 milijona evrov.

Lani je UKC Maribor zaključil leto s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 588.300 evrov, kar pomeni, da je prvič po letu 2015 posloval pozitivno.

Covid-19, UKC Ljubljana Razlog za skrb? Zdravje Covid-19: Včeraj največji skok novih okužb v avgustu

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • leonardo 08:11 13.avgust 2020.

    Še nekaj. Ne bom trdil, da je po bolnišnicah ravno tako. Koliko bolnikov pa umre za ostale bolezni? Mogoče tudi zaradi neurejenega zdravstva v zdravstvenih domovih? Gantar, veliko dela te čaka, če ne boš hotel pokopati veliko ljudi, ki bi ...prikaži več jim lahko pomagali. Samo belim haljam je prav malo mar za bolnike. Glavno, da so dodatki, kajne? Kam smo prišli!

  • leonardo 08:08 13.avgust 2020.

    Naj vzamejo malo zdravstvenega osebja iz ambulant malo bolj na podeželju. Bil pri zdravniku. Naročen. Ob 10 uri sem bil na vrsti, ob pol enastih gotov. Nobenega bolnika več, zdravnik in medicinska sestra sta se odpravila domov. Videl in nikar ...prikaži več ne recite, da se bodo ti zdravniki izmučili do smrti.

  • Taja 07:55 13.avgust 2020.

    Dr. Flis potem pa še povej, koliki dodatka ste dobivali v času epidemije. Po 7000 evrov in to taki, ki sploh niste bili na covid oddelku. Jasno, da jamrate in delate paniko. Da o tem, da zaradi kao covid nevarnosti ...prikaži več pacientov sploh nočete obravnavat, raje ne pišem. Dragi novinarji, prosim objavite kake dodatke si si delili, taki zdravniki kot vlada, in boste razumeli, zakaj bo covid panika še dolgo dolgo trajala. Trpimo pa zaradi tega samo pacienti. 11 civid bolnikov pa jamrajo. Sram vas bodi

Sorodne novice