Zdravje > Aktualno
16240 ogledov

Covid-19: Včeraj največji skok novih okužb v avgustu

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
V torek kar 31 novih okužb, večina med mladimi.

V torek so v Sloveniji opravili 1118 testiranj in potrdili 31 okužb z novim koronavirusom, umrl ni nihče. Bolnišnično obravnavo potrebuje 23 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivni negi. 

Okužbe so razpršene po vsej državi, včeraj so jih potrdili v kar 15 slovenskih občinah. Tako kot včeraj in dan prej, tudi tokrat o največjem številu novih okuženih poročajo iz prestolnice; v Ljubljani so včeraj epidemiologi potrili devet novih primerov, v Celju tri, po dva v občinah Starše, Vipava in po enega v občinah Ribnica, Grosuplje, Kamnik, Litija, Ig, Prevalje, Šentjur, Brezovica, Hoče-Slivnica, Metlika in Miklavž na Dravskem polju. Eno okužbo so zabeležili tudi pri tujem državljanu. 

V prestolnici je tudi največ, 40 aktivno okuženih v Sloveniji. Deset aktivno okuženih je v Rogaški Slatini, v drugih občinah manj. Med torkovimi primeri okužb so tri potrdili med zdravstvenimi delavci, še kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

V torek 31 novih okužb, večina med mlajšimi

V primerjavi s prvim valom v Sloveniji, ko so zbolevali večinoma starejši, v teh dneh večino okužb z novim koronavirusom potrdijo v mlajši starostni skupini.

Podatki Sledilnika za covid-19 - torkove okužbe po starostnih skupinah:

  • Od 15 do 24 let - 13
  • od 25 do 34 let - 7
  • 35 do 44 (3), 45 - 54 (3), 55-64 (5).

Precejšen delež novih okužb izvira iz tujine, v zadnjih dneh največ iz Hrvaške, kjer dopustuje veliko Slovencev, je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil vladni govorec Jelko Kacin. Ob tem je opomnil, da "še vedno velja, da so glavni viri okužb slabo nadzorovano veseljačenje in popivanje na zabavah, bodisi zasebnih ali, še bolj zaskrbljujoče, javnih, a brez nadzora in brez spoštovanja zahtev NIJZ za izvedbo dogodkov".

Hrvaška plaža Covid-19 Zdravje Največ okužb iz države, v kateri dopustuje ogromno Slovencev

Število okuženih začelo naraščati sredi junija

Število novih okužb s covidom-19, ki je sredi maja padlo na skoraj nič primerov dnevno, je spet začelo naraščati sredi junija in sledil je tako imenovani drugi val. 

22. junija so naši epidemiologi prvič po 29. aprilu spet zabeležili več kot deset okužb dnevno, številka se je za tem samo še višala; 3. julija na trideset, najslabši dan v tem drugem valu pa je bil 10. julij, ko so zdravstveni delavci potrdili 34 novih okužb.

Tudi zaradi dodatnih ukrepov oziroma novega režima  Bosna in Hercegovina, Srbija, Kosovo in Črna gora so na rdeči listi), se je epidemiološka slika začela umirjati; vse do danes v avgustu Slovenija ni beležila več kot 20 okužb dnevno; največ 4.8.(18) in včeraj 11.8.(17 novih okužb, danes pa torej 31, kar je največji skok v mesecu dni.

Prvi val je bil močnejši

"Naš prvi val epidemije novega koronavirusa je bil veliko močnejši, zdajšnji drugi je precej šibkejši. Krivulja števila aktivno okuženih se hitro spušča, razmere se hitro izboljšujejo," je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Cepivo proti novemu koronavirusu Zdravje Bi moralo biti cepljenje proti covid-19 obvezno?

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 16
  • Kmodri 00:02 13.avgust 2020.

    Pol ko bo Slovenija lock down zaradi vnosa boste pa jokali kako so zaprte občinske meje. Narod hinavcev si bo sam spisal pogubo sam, ker Hrvatom je...

  • Kmodri 14:39 12.avgust 2020.

    Dopustnikom iz hrvaške nabiti korona dajatev za ogrožanje celotne slovenske nacije...

  • Avatar Lion007
    Lion007 14:29 12.avgust 2020.

    Kacin: Razmere se izboljšujejo, a danes imam 31 novih primerov.