Slovenija
3818 ogledov

Kacin: Viri okužb so popivanja, večina primerov je prišla s Hrvaške

Jelko Kacin
1/2
Anže Petkovšek
Obnašati se moramo, kot da cepiva oziroma zdravila še dolgo časa ne bo, poudarja vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Slovenija je po besedah Jelka Kacina zelo varna država, številke pa se še izboljšujejo. Vključno z včerajšnjimi podatki ima 7,71 okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dni. 

"Viri okužb so predvsem veseljačenja in popivanja na zabavah. Naj si bo, da so zasebne ali javne, a žal brez nadzora in spoštovanja zahtev NIJZ. V primeru takega ravnanja v tujini so posledica novi vnosi okužb v Slovenijo. Včeraj je bilo takih vnosov vsaj osem. Vsaj sedem od teh je iz Hrvaške, eden je iz Bosne in Hercegovine. Včeraj je bilo sedem okužb na področju Ljubljane," je pojasnil Kacin. 

Zdravje Covid-19: Novi podatki o okuženih so spet slabi

Na drugi strani se zdi, še dodaja Kacin, da so predvsem mladi premalo pozorni na svoje zdravje in prisotnost covida-19 pri sebi. Gre za temeljno vprašanje, koliko smo odgovorni do svojega zdravja in kako se zavedamo širjenja virusa na ranljive skupine. 

"Slovenija je solidarna družba, vedno je bila. V dobrodelne razmere vedno, ko je treba, zberemo veliko denarja. Podobno je z darovanjem krvi. Ko pa gre za covid-19, kjer zdravila ni, niti ni cepiva, je solidarnosti manj. Pripravljati se moramo na razmere, da cepiva in zdravila še dolgo časa ne bo. Cepivo je zdaj privid, ne pa golob na strehi, temu primerno se moramo obnašati," svari Kacin. 

Jelko Kacin | Avtor: Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem. Anže Petkovšek

Na vprašanje, ali je vlada že razmišljala o nakupu cepiva proti covidu-19, ko bo to na voljo, vladni govorec odgovarja, da se še ne ve, katero cepivo bo najprej prišlo do te faze, da se bo začelo uporabljati: "Vlada se bo o tem še odločala, prve številke, o katerih smo se pogovarjali, je 200 tisoč testnih odmerkov. Ko pa bomo imeli kaj več, ko cepivo ne bo privid, ne golob na strehi, pač pa vrabec v roki, se bomo o tem odločali. Vsekakor bomo to naredili v sklopu Evropske unije. O tem se bo odločala vlada na predlog svetovalne skupine. Ta dialog ves čas poteka, ko bo odločitev izoblikovana, vas bomo o tem obvestili." 

Vladimir Putin Covid-19 Zdravje Vladimir Putin: "Imamo ga in to prvi na svetu"

Najprej bo treba poskrbeti za najranljivejše skupine: prebivalci domov za starejše, tam zaposleni, zdravstveni delavci in tako dalje. Nato se bomo pomikali po lestvici ogroženosti posameznih skupin. "Če bomo pri preventivi uspešni, bo teh odmerkov potrebno manj in bomo lahko počakali na bolj preiskušeno in bolj učinkovito cepivo," dodaja Kacin.  

Komentarjev 18
  • sam1 07:26 12.avgust 2020.

    Doktor Kaco bo pa ja vedel.......

  • si_rob 22:36 11.avgust 2020.

    E moj Kaco, 91. je mimo že davno.

  • Kmodri 17:41 11.avgust 2020.

    Kacin pa kot kret*** na strehi, kot JJ trobilo...