Slovenija
45738 ogledov

Od 33 uvoženih primerov jih je kar 27 s Hrvaške, večinoma z obale

Testiranje na covid-19 Profimedia
Večina vnosov ni iz skoraj rdeče obarvane Splitsko-Dalmatinske županije, ampak iz županij, ki veljajo za varne.

Včeraj so v Sloveniji ob 850 opravljenih testih potrdili 29 okužb z novim virusom Sars-Cov-2. "Osem primerov je bilo importiranih, trije so lokalno pridobljeni, trije povezani z importirani, v šestih primerih vir okužbe ni bil znan, ostali pa so še v epidemiološki preiskavi," je povedala epidemiologija Marta Grgič Vitek iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Primeri prihajajo iz vseh regij, razen iz mursko-soboške - po eden, največ dva primera iz posamezne občine, z izjemo Ljubljane, kjer jih je nekaj več." 

Med okuženimi so predvsem mlajše osebe, kar 20 od 29 jih je mlajših od 30 let. Med okuženimi je nekaj več moških kot žensk.

"Dopust na Hrvaškem ni problem, če se izogibate množic in množičnih zabav ter se držite priporočil kot v Sloveniji."

Marta Grgič Vitek, epidemiologinja iz Centra za nalezljive bolezni NIJZ

"14-dnevna incidenca na 100 tisoč je še vedno pod 10, se pa hitro povečuje, predvsem na račun visokih številk v zadnjih dveh dneh," je poudarila Grgič Vitkova. "Če smo še pred tedni govorili, da je bistveno več lokalnega prenosa, se je zadnji teden delež importiranih primerov bistveno povečal - imeli smo več kot dvakrat toliko importiranih primerov kot lokalnega prenosa."

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Prenovljen zemljevid hrvaške obale: Kje je najbolj in najmanj varno?

Od 33 importiranih primerov v zadnjem tednu jih je največ iz Hrvaške - kar 27. "Po navadi se omenjajo množične zabave na obalnih območjih," poudarja Grgič Vitkova. "Mladi, ki vedo, da so bili na kateri od množičnih zabav, kjer ni možno vzdrževati razdalje, naj se izogibajo stikom s starejšimi. In se, v primeru, da se pri njih pojavijo simptomi, čim prej javijo osebnemu zdravniku ter se dogovorijo glede testiranja." 

Glede možnosti, da bi Hrvaško zaradi velikega števila vnosov umestili na rdeči seznam, je povedala, da je težko govoriti o Hrvaški kot celoti. "Obalne županije nimajo toliko primerov," je poudarila epidemiologinja. "Splitsko-dalmatinska jih ima največ, a v Slovenijo ni največ vnosov iz te županije." 

Hrvaški minister za zdravje Krunoslav Capak je včeraj povedal, da se mlade osebe na Hrvaškem večinoma okužijo na zabavah. Iz tega vidika so po besedah Capaka problematična območja Novalja, Makarska, otoka Pag in Vir.

Covid-19: UKC Maribor Zdravje Novi podatki: Število novih okužb še vedno visoko

Glede na razpršenost novih primerov po vsej državi v prihodnjih dneh pričakujejo tudi nekaj lokalnega prenosa.  "Zelo pomembno je, kako hitro oseba, ki se ji pojavijo simptomi, to pove," je še poudarila Grgič Vitkova. "Da se širjenje virusa zameji. Če ta čas traja dlje, uspe takšna oseba okužiti več ljudi okoli sebe - posebej problematično je, če je kdo med njimi starejši." 

Na vprašanje novinarke, kako visoke bi morale biti številke novih primerov, da bi uvedli dodatne ukrepe, pa je dejala: "Te številke, ki so sedaj, so že zelo visoke - epidemiologom ne bo uspelo obravnavati vseh obolelih. Odvisno je tudi od tega, kako bodo novi primeri razporejeni po regijah, a to so že kritične številke, s tem bomo težko shajali."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • collin 20:00 13.avgust 2020.

    Zdravo, Sem gospa Bedet, pošiljam ponudbo za posojilo med posamezniki, ki vam omogoča, da brez skrbi uresničite svoje sanje. Če potrebujete nujno denar, mi prosim odgovorite, da vam lahko dam svojo ponudbo. Moja obrestna mera je 2% in pokriva celotno ...prikaži večtno posojilo. Moj e-poštni naslov: bedetfinance01@gmail.com Dober dan tebi. Prisrčno.

  • stromar 18:13 13.avgust 2020.

    Lep pozdrav iz Istre, nobene gužve, meduz, morje čisto, korone. Kdo želi korono mora iti na našo obalo ali na fešte v koper, zrče, split, šibenik

  • duc1 16:08 13.avgust 2020.

    Predno bodo naši zaprli mejo proti HR,bo že konec turistične sezone,kar ustreza našim in Hrčkom nato pa bo spet velika panika in raznorazne prepovedi.