Beovićeva: To so najtežje stvari, ki lahko doletijo zdravnika

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Seja koordinacije zdravniških organizacij. Zdravstveni sistem je na kolenih.
Oglej si celoten članek

Zdravstveni sistem je tik pred tem, da pade, po današnji seji ocenjujejo v koordinaciji zdravniških organizacij. Menijo sicer, da se v zdravstvu trenutno dela vse, kar je možno, a so kapacitete, predvsem kadrovske, zelo omejene. Prebivalce ob tem pozivajo, naj naredijo vse, da nujne oskrbe v prihodnjem mesecu ali dveh ne bodo potrebovali.

Predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik je na današnji novinarski konferenci po seji koordinacije zdravniških organizacij izpostavil, da trenutno bolnikom določenih stvari, ki so jim bile na voljo pred tako velikimi obremenitvami zdravstvenega sistema, ne morejo več nuditi.

Poleg tega v prihodnjem tednu pričakujejo razmere, v katerih bodo zdravniki na kritičnih točkah v sistemu hkrati obravnavali dva bolnika, ki bosta pri zdravljenju nujno potrebovala ventilator, pa ne bodo imeli kadra, ki zna takim pacientom pomagati, ali ustrezne postelje, na katero bi takega bolnika dal ležati, je opozoril Dovnik.

Beovićeva: Situacije, ki so v veliko breme

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović tako ne more izključiti možnosti, da bi morali izbirati, kdo bo potreboval intenzivno pomoč. Spomnila je, da se je to že zgodilo v drugih državah v podobnih situacijah. "To je nekaj, kar je za zdravnika neznansko breme. Če se zdravnik znajde v taki situaciji, ga bo to spremljajo vse življenje. To so najtežje stvari, ki se zdravnikom lahko zgodijo," je dejala.

Po njenih besedah je trenutno mobiliziran ves kader za to, da ga zagotovijo tam, kjer je najbolj nujno potreben. Gre predvsem za oddelke za intenzivno zdravljenje, kjer potrebujejo zelo kvalificiran kader. Kapacitete so na zgornji meji.

Kot je izpostavila, je "življenje odprto, dogajajo se prometne nesreče, delovne nesreče, druge okužbe". "Delovno breme je večje, kot je bilo v lanskem letu v času zapore države. Če želimo živeti normalno, torej obdržati odprte šole, gospodarstvo, se moramo zavedati, da ima to svojo ceno. Vse dejavnosti moramo izvajati na tak način, da ta cena ne bo previsoka," je pozvala.

Slovenija Zaskrbljeni: Krivulja okužb je višja od projekcij

Vsak posameznik šteje 

V koordinaciji zdravniških organizacij, v katero sta vključena še Slovensko zdravniško društvo in zdravniški sindikat Fides, prebivalcem zato sporočajo, da so razmere take, da mora vsak storiti prav vse, kar je v njegovi moči, da nujne oskrbe v prihodnjem mesecu ali dveh ne po potreboval.

"To pomeni, da skrbi za svojo kronično bolezen, da se ne bo poslabšala, da iz svojih ravnanj in početja odstrani vse tisto, kar bi bilo tvegano in bi pripeljalo do poškodbe. To so razni športi, divja vožnja, karkoli, kjer se lahko poškoduje. Izogibajmo se tveganim stikom in ne tvegajmo, da bi dobili katerokoli okužbo, ne samo koronavirusne," je poudaril Dovnik.

Vse, ki se še niso cepili proti covidu-19, je pozval, da to storijo, prav tako priporoča cepljenje proti gripi. "Ne verjamem, da bi lahko dve leti zapored imeli tako srečo, da bi se nas gripa še letos enkrat izognila," je dodal.

Odločili so se tudi, da se predstavniki zdravništva ne bodo udeležile sredine seja odbora DZ za zdravstvo, na kateri bodo obravnavali problematiko čakalnih dob. "Čas je tak, da zahteva vse sile za reševanje izrednih razmer," je prepričan Dovnik.

Covid-19 Najnovejša prognoza: Takšno stanje nas čaka do konca leta!

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 08:42 10. November 2021.

    to je mala malica, za anticepilce, s skupnimi močmi so le uspeli prenapolniti bolnice in britofe. Čeprav se delate svetnike …

  • 08:13 10. November 2021.

    Najtežje stvari ,ki doletijo zdravnika je nadzor nad njegovim delom ! Dajte se prešteti .

  • 05:29 10. November 2021.

    "Ne verjamem, da bi lahko dve leti zapored imeli tako srečo, da bi se nas gripa še letos enkrat izognila,"..Saj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.